Ingezonden persbericht

PERSBERICHT GRONINGER MUSEUM
Groningen, 11 juli 2001

Ilja Repin (1844-1930)
Het geheim van Rusland

Uniek voor Nederland en Europa is de grote overzichtstentoonstelling van Ilja Repin in het Groninger Museum van 15 december 2001 t/m 7 april 2002. De grootste Russische realist uit de 19de eeuw heeft in Rusland een welhaast heilige status. Nooit eerder is buiten Rusland zo'n brede, kwalitatief hoge selectie van Repins werk te zien geweest.

De tentoonstelling bevat meer dan tachtig schilderijen en tekeningen, die een volledig overzicht geven van Repins ontwikkeling als kunstenaar. Een belangrijk deel van de expositie bestaat uit werken die Repins rol als kroniekschrijver van het Russische culturele leven belichten. Repin schilderde tijdens de grootste culturele bloei die Rusland tot dat moment had beleefd. Schrijvers, schilders, componisten en wetenschappers zijn door Repin geportretteerd en behoorden vaak tot zijn directe sociale kring. Het Groninger Museum is er in geslaagd om een groot aantal van deze werken naar Groningen te halen, onder andere portretten van Toergenjev, Gorkij, Mendeleev, Rubenstein en Tolstoj. Ook Repins briljante portret van de componist Modest Moessorgskij, waarschijnlijk het enige werk van Repin dat ook buiten Rusland grote bekendheid geniet, is in het Groninger Museum te zien.

Repin is naast een fenomenaal portretschilder vooral bekend door het schilderen van het Russische leven. Hij had daarbij evenveel oog voor de schrijnende armoede van de Russische boeren als voor de schittering van de upper-class. In zijn verbeelding van het leven werd hij altijd gedreven door de ambitie om de grootse en meeslepende dramatiek van de Russische werkelijkheid ook groots en meeslepend op doek te zetten. Repin is een van de best bewaarde geheimen van de Russische cultuur en het Groninger Museum is dan ook trots die voor het publiek te mogen ontsluieren.

Henk van Os zal de tentoonstelling samenstellen. Ruslandspecialist Sjeng Scheijen assisteert hem daarbij en zal samen met hem de catalogus schrijven.

De tentoonstelling kan gerealiseerd worden door de inspanning en de financiële steun van de Gasunie in samenwerking met het Russische gasbedrijf Gazprom. De ondersteuning van de Repin tentoonstelling markeert de samenwerking tussen beide bedrijven.

Tentoonstellingscoördinator: Patty Wageman
Samenstellers: Henk van Os, Sjeng Scheijen
Publiciteit Groninger Museum: Josee Selbach, 050-3666555
Publiciteit Gasunie: Ben Warner, 050-5212280

Tentoonstellingsperiode: 15 december 2001 t/m 7 april 2002

Groninger Museum
Museumeiland 1 / Postbus 90
9700 ME Groningen
T: 050-3666555
F: 050-3120815
E-mail: info@groninger-museum.nl
Internet: www.groninger-museum.nl