Ingezonden persbericht

Persbericht
Oudste Luchtfoto's van Nederland in de Aviodome

Vanaf 15 december is in het Nationaal Luchtvaartmuseum Aviodome- Schiphol de oudste collectie luchtfoto's van Nederland te bewonderen. De unieke serie is 92 jaar oud. Voor bezoekers is het mogelijk een professionele afdruk van een foto, bijvoorbeeld van de eigen woonplaats, te bestellen.

De foto's uit 1909 zijn genomen vanuit een luchtballon en werden enkele jaren geleden bij toeval door medewerkers van de Aviodome gevonden op een zolder in Den Haag. De foto's maken nu deel uit van de collectie van het luchtvaartmuseum Aviodome en waren enige tijd uitgeleend aan het Lelystadse Ballon- en Luchtscheepvaartmuseum Zep/allon. Nu zijn ze voor het eerst te zien in de entreehal van de Aviodome. Vrijwel alle foto's laten Nederlandse dorpen en steden zien, met name in het midden van het land en ten oosten van de (toenmalige) Zuiderzee. Een enkele foto wijkt sterk af van de rest van het 'repertoire': deze toont het militaire oefenterrein bij Oldebroek. Op de foto's van Utrecht, Zwolle en Wijk bij Duurstede zijn die delen van de stad te zien, die we nu kennen als de historische kernen. Er zijn ook afbeeldingen van kleinere plaatsen zoals Soest en Werkhoven in de provincie Utrecht, en de dorpen Welsum, Hasselt, Olst, Oldebroek en Nunspeet in de provincie Gelderland.

De oudste luchtfoto's die tot de vondst van deze collectie van ons land bekend waren, stamden van rond 1912. De foto's die nu in de Aviodome te zien zijn, zijn allemaal gemaakt in de zomer van 1909, toen luitenant W.N. Bakker van het Nederlandse leger een opleiding tot balloncommandant kreeg. Bakker heeft in deze periode vijf trainingsvaarten gemaakt. Bij minstens drie van deze ballonvaarten heeft hij zijn fotocamera meegenomen en deze voor Nederland zo bijzondere foto's gemaakt.

Belangstellenden kunnen in de Aviodome ingelijste afdrukken van de historische foto's bestellen. Deze worden op professionele wijze gereproduceerd.

Het Nationaal Luchtvaartmuseum Aviodome is van dinsdag tot en met vrijdag geopend van 10:00 tot 17:00 uur en in het weekend van 12:00 tot 17:00 uur. In de vakantieperiode dagelijks geopend. De Aviodome bevindt zich aan de Westelijke Randweg 201, 1118 CT Schiphol-Centrum. Het telefoonnummer: 020-4068000, het faxnummer: 020-4068001. Voor meer informatie over de Aviodome kunt u de website bezoeken op www.aviodome.nl of e-mailen naar info@aviodome.nl.


---
Nationaal Luchtvaartmuseum Aviodome; tel. voor de pers: 020-4067245; Jodie Staphorst/Ralph Fischer/Peter F.A. van de Noort, december 2001.

The following section of this message contains a file attachment prepared for transmission using the Internet MIME message format. If you are using Pegasus Mail, or any another MIME-compliant system, you should be able to save it or view it from within your mailer. If you cannot, please ask your system administrator for assistance.

File: Persbericht luchtfoto's december2001.doc Date: 18 Dec 2001, 9:54
Size: 30720 bytes.
Type: Unknown