Ingezonden persbericht


's-Hertogenbosch, november 2001

Herman Pleij en Jan van Laarhoven:
Dubbellezing over de Wereld van Bosch

Zondag 16 december 2001 in het Noordbrabants Museum

In het kader van de cultuurhistorische expositie De Wereld van Bosch, die wegens groot succes onlangs met zeven weken werd verlengd tot en met zondag 20 januari 2002, vindt op zondag 16 december 2001 om 14.00 uur een speciale dubbellezing plaats in het Noordbrabants Museum.

Op 16 december a.s. verzorgt de nationaal bekende professor dr. Herman Pleij, als hoogleraar in de Historische Nederlandse Letterkunde verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, om 14.00 uur een voordracht over de rijke cultuurgeschiedenis van de Zuidelijke Nederlanden in het algemeen en de Gouden Eeuw van 's-Hertogenbosch in het bijzonder. Herman Pleij zal tijdens zijn lezing ook stilstaan bij het laat-middeleeuwse culturele milieu waarin de wereldvermaarde kunstenaar Jeroen Bosch kon gedijen.

Na de pauze geeft Jan van Laarhoven, directeur van het Noordbrabants Museum, een toelichting op de schilderijen van navolgers van Jeroen Bosch die op dit moment in het bezit zijn van het Noordbrabants Museum. Nog onlangs is deze collectie door zowel aankoop en bruikleen uitgebreid. De schilderijen van navolgers gaan de kern vormen van een permanente presentatie over De Wereld van Bosch in het Noordbrabants Museum. Jan van Laarhoven schenkt tijdens zijn voordracht vooral aandacht aan de inhoud van de werken; hoe ze zich verhouden tot de 'echte' werken van Bosch én hoe het museum de komende jaren blijvend aandacht gaat geven aan het werk van Bosch. Na afloop van de tweede lezing geven leden van de educatieve dienst van het museum rondleidingen door de tentoonstelling De Wereld van Bosch.

De kosten (inclusief entree, koffie/thee, lezingen en rondleiding) bedragen * 10,00 voor Vrienden van het Noordbrabants Museum en * 15,00 voor introducé(e)s en andere belangstellenden. Reserveren vooraf is niet noodzakelijk. De lezing vindt plaats in de Statenzaal van het Noordbrabants Museum, Verwersstraat 41 te 's-Hertogenbosch, aanvang 14.00 uur. Er zijn 200 zitplaatsen beschikbaar.

Aan de redacties:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Rick Vercauteren, Hoofd Communicatie, tel. 073- 68 77 807 of per e-mail rvercauteren@noordbrabantsmuseum.nl .

Jeroen Bosch jaar 2001
Het jaar 2001 staat in het teken van Jeroen Bosch. 's-Hertogenbosch bruist het gehele jaar van activiteiten: alle informatie daarover is te vinden via www.jeroenboschjaar.nl Het Jeroen Bosch Jaar 2001 werd mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van Gemeente 's-Hertogenbosch, SNS Bank en Hooge Huys.