Partij van de Arbeid

Den Haag, 17 december 2001

VRAGEN VAN HET LID REHWINKEL (PvdA) AAN DE MINISTER VAN JUSTITIE

1. Heeft u kennisgenomen van het artikel 'Politie traag met aanpak discriminatie'? (1)

2. Deelt u de conclusie uit het artikel dat de landelijke aanpak van discriminatie door de politie flink is vertraagd?

3. Volgens het artikel komt van een drietal belangrijke onderdelen van het actieplan van de Raad van Hoofdcommissarissen nog maar weinig terecht: een contactpersoon discriminatiezaken bij alle korpsen, de oprichting van het Landelijk Bureau Discriminatiezaken en de uitvoering van een quick scan. Kunt u voor deze drie onderdelen afzonderlijk aangeven wat de stand van zaken is, wat de oorzaken zijn van eventuele vertraging en of deze projecten niet in een stroomversnelling kunnen worden gebracht?

4. Bent u het eens met de heer Den Bakker van de Raad van Hoofdcommissarissen, die meent dat de oorzaak van de vertraging vooral is gelegen in ambtelijke belemmeringen en andere organisatorische problemen? Bent u bereid initiatieven te nemen om een einde te maken te maken aan deze organisatorische problemen? Wanneer wordt naar verwachting de vacature van de portefeuillehouder 'discriminatie' van de Raad van Hoofdcommissarissen ingevuld?

5. Welke conclusies verbindt u aan de uitkomsten van het onderzoek van de Universiteit Leiden en de Anne Frank Stichting waaruit bleek dat er nog veel problemen zijn rond de registratie van discriminatie en racisme?

6. Bent u bereid initiatieven te ontplooien om de bestrijding van discriminatie en racisme te verbeteren?

(1) Algemeen Dagblad, 17 december 2001