Gemeente Deventer

College van burgemeester en wethouders stelt raad voor 2,6 miljoen euro uit te trekken voor groot onderhoud in 2002

Het college van burgemeester en wethouders heeft deze week vastgesteld welke grote onderhoudswerken in de openbare ruimte ze in 2002 wil uitvoeren. Met die projecten is een bedrag van 2,6 miljoen euro (5,7 miljoen gulden) gemoeid. Het gaat hierbij om onderhoudsprojecten met een duurzaam karakter, zoals reconstructie of herinrichting van wegen of grotere groenprojecten. In het huidige onderhoudsprogramma 2001 is door kapitaalsinvestering voor ruim 3,2 miljoen euro extra geïnvesteerd om de ontstane achterstand in het onderhoud te verkleinen. Met het onderhoudsprogramma voor 2002 beoogt het college het onderhoudsniveau op peil te houden. Het voorstel wordt eerst besproken in de raadscommissie Wonen, Cultuur en Infrastructuur en vervolgens behandeld in de raadsvergadering van 17 december.

Bij de keuze voor het uitvoeren van de diverse projecten is rekening gehouden met de feitelijke onderhoudstoestand, de veiligheid en de leefbaarheid, de afstemming en samenhang met andere projecten in de stad en de realiseerbaarheid.

Projecten

Een deel van het budget wordt besteed aan herstel van diverse hoofdwegen, zoals de IJsselkade en de Rembrandtkade, de Dorpsstraat en het Zamenhofplein.

Naast de hoofdwegen gaat de gemeente ook aan de slag in een aantal woonwijken. Zo wordt in de Hagendoornstraat en de Van Hetenstraat zowel de bestrating als de riolering vervangen. Ook de Verwerstraat wordt opnieuw bestraat. In gebieden als de Driebergenbuurt, De Bleeke, Sluiswijk, Burgemeestersbuurt en de Houtmarkt wordt op diverse plaatsen de riolering vernieuwd. In Groot Douwel, Bramelt, Deltalaan, Roessink en De Marke voert de gemeente groot onderhoud uit aan een aantal speelplekken. Een deel van het geld wordt besteed aan omvorming van wijkgroen in de wijken 1, 3 en 4 en aan het aanpassen van bomenrijen en het verjongen aan de C. Huygensstraat, Prinses Ireneweg, Van Boecholtstraat en de Wechelerweg.

Er is ook aandacht voor onderhoud op de bedrijventerreinen, zoals het aanbrengen van een slijtlaag op de Keulenstraat, herstel van de strekdam voorhaven en diverse onderhoudsprojecten aan de riolering op Bergweide. Tot slot is er ook geld beschikbaar voor kunst in de openbare ruimte en groot onderhoud aan de Wilhelminafontein op de Brink.

Met alle projecten op de lijst wordt in 2002 een start gemaakt met de uitvoering waarbij sommige projecten kunnen doorlopen in 2003.

Afstemming

Omdat er veel te doen is in Deventer, is het ook belangrijk dat de diverse projecten goed op elkaar worden afgestemd. Daar besteedt de gemeente zeker aandacht aan. Ook voor communicatie met bewoners is de nodige aandacht. Bij alle projecten wordt nadrukkelijk stilgestaan bij de communicatie, zowel binnen de gemeente als daarbuiten. Desondanks is het onvermijdelijk dat er hier en daar in de stad overlast ontstaat, maar dat wordt tot een minimum beperkt.