Electronic Highway Platform Nederland

Persbericht van het Electronic-highway Platform Nederland (EPN)

Nieuwsforum referenda via internet

Wat zijn de mogelijkheden van het houden van referenda via internet? Over dit onderwerp organiseert EPN een nieuwsforum. Hierbij wordt onder andere ingegaan op de vraag wat de maatschappelijke, democratische gevolgen van het invoeren van referenda via internet zijn.

Bijeenkomst: Nieuwsforum Referenda via Internet Deelname : informatie over deelname op aanvraag: erwin.snijder@epn.net

Plaats : Museum voor Communicatie, Zeestraat 80-82 te Den Haag Datum, tijd : maandag 17 december van 14.00 tot 16.00 uur

Onlangs kreeg minister-president Kok meer dan 30.000 e-mailtjes, boeren hebben tijdens de MKZ-crisis op diverse sites actie gevoerd tegen het inent beleid van het ministerie van Landbouw en Visserij, commerciele radio stations hebben met succes actie gevoerd tegen de radio frequentieveiling door hun luisteraars massaal naar het het parlement en het ministerie van Verkeer en Waterstaat te laten e-mailen en Amnesty heeft een nieuw wapen in de strijd geworpen tegen martelpraktijken door via SMS mensen te mobiliseren om martelpraktijken te stoppen.

Burgers, one issue groeperingen, zetten steeds vaker, en met succes internet in als goedkoop actiemiddel met een groot bereik. De Nederlandse overheid lijkt nog niet zover te zijn. Het onlangs vastgestelde Tijdelijk Referendumbesluit biedt alleen Nederlanders in het buitenland de mogelijkheid een referendumformulier uit te printen. Het raadplegen van de burger via internet lijkt al helemaal ver weg. Toch zijn er plaatselijk wel initiatieven, maar niet altijd met succes.

Het nieusforum vindt plaats in het Museum voor Communicatie aan de Zeestraat 80/82 te Den Haag op maandag 17 december van 14.00 to 16.00 uur. Tijdens deze bijeenkomst komen de volgende themas aan de orde:


- Wat zijn de maatschappelijke, democratische gevolgen van het invoeren van referenda via internet?


- Welke ruimte biedt de huidige Europese- en Nederlandse Wetgeving?

- Fraudegevoeligheid, identificatie problemen, het gevaar van family voting. Is het nu al technisch mogelijk nu al referenda via internet te houden?


- Wat zijn de ervaringen in de praktijk in binnen- en buitenland.
Programma

13.30 uur Ontvangst

14.00 uur Opening dhr. drs. P.C.J. van der Wel, directeur EPN

14.10 uur Katholieke Universiteit Brabant, dr. M. Boogers, de logica van referenda en de meerwaarde van internet

14.30 uur Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, dhr. mr. H. Breunese, welke mogelijkheden biedt het tijdelijk referendumbesluit?

14.50 uur Accenture, dhr. drs. J. Haster, wat is er vanuit Accenture praktijk nu al mogelijk ten aanzien van referenda en internet

PAUZE

15.00 uur Discussie onder leiding van P.C.J. van der Wel

16.00 uur Afsluiting