Provincie Zuid-Holland

12-12-2001
Zuid-Hollands Investeringsfonds (ZIF) feestelijk van start

In navolging van de succesvolle technostartersfondsen van het ministerie van Economische Zaken is nu ook in Zuid-Holland een investeringsfonds opgericht in Rijswijk voor de financiering en begeleiding van jonge innovatieve ondernemingen. De provincie Zuid-Holland, de Rabobanken in Zuid-Holland, de Kamer van Koophandel voor Haaglanden en de gemeenten Den Haag en Delft zijn de initiatiefnemers van het Zuid-Hollands Investeringsfonds (ZIF). De Europese Unie heeft financiële ondersteuning van het ZIF toegezegd. De Zernike Group gaat het management voeren en met een startkapitaal van ruim fl. 8 miljoen wordt de start van het ZIF op 17 december op feestelijke wijze gevierd in het provinciehuis. Dit gebeurt door de ondertekening van de leningsovereenkomst tussen de provincie Zuid-Holland en de ZIF BV. De provincie investeer een miljoen gulden in het ZIF.

Het ZIF is een versterking van het startersnetwerk in Zuid-Holland en de spin-off initiatieven van de universiteiten. Het ZIF biedt financiële - en management ondersteuning aan innovatieve technologische bedrijven die jonger zijn dan drie en een half jaar. Het gaat daarbij om starters en bedrijven die in hun bedrijfsprocessen en productontwikkeling onder andere gebruik maken van belangrijke sleuteltechnologieën, beschikken over patenten en/of octrooiaanvragen dan wel gebruik maken van een technologie subsidie van de Nationale of Europese overheid. Deze bedrijven kunnen rekenen op een financiële ondersteuning die ligt tussen f 100.000,00 (¤ 45.000,00) en f 550.000,00 (¤ 250.000,00) en op de professionele ondersteuning van de ZIF BV. Die professionele ondersteuning is verzekerd dor de betrokkenheid van de Zernike Group in het management en de participatie van ruim 40 Rabobanken in Zuid-Holland. Beide partijen zijn ook betrokken bij het succesvolle startersfonds TIFAN in Noord-Holland en hebben hun sporen verdiend op gebied van het stimuleren van innovatieve ontwikkelingen in het bedrijfsleven. Door deelname van de gemeenten Den Haag en Delft en de steun van de provincie Zuid-Holland en de kamer van Koophandel voor Haaglanden, alle participanten in het Zuid-Hollands InnovatieNetwerk (ZIN), krijgt de ZIF BV een directe aansluiting op andere provinciale initiatieven, zoals de kennis-/ competence centra en incubatiecentra voor technostarters, en de startersnetwerken. Andere gemeenten en vooral ook kennisinstellingen worden van harte uitgenodigd deel te nemen in het ZIF. Een breed draagvlak is onontbeerlijk voor een succesvol verloop van het ZIF.

De doelstelling is om in vier jaar minimaal 24 bedrijven succesvol te ondersteunen dan wel de helft van het fondsvermogen weg te zetten.

De voorzitter van de Raad van commissarissen en de directeur van het ZIF, respectievelijk ir. J.A.A.M. van Rossum en mr. L. de lange en de gedeputeerde van Economische Zaken van de provincie Zuid-Holland, de heer D.C. Dekker zullen de start feestelijk inluiden door op 17 december, om 15.15 uur, in het provinciehuis een leningsovereenkomst te ondertekenen.