Provincie Noord-Holland

Persbericht, 11 december 2001

Kwaliteit is niet belangrijk. Belangrijk is de kwantiteit van de kwaliteit

Op 17 december aanstaande overhandigt gedeputeerde Meijdam het ontwerp van het Kwaliteitshandvest Wonen Noord-Holland aan staatssecretaris Remkes. Het Kwaliteitshandvest is opgesteld door de provincie, samen met het ROA (Regionaal Ontwikkelingsorgaan Amsterdam), AEDES (de koepel van woningcorporaties) en een aantal grotere gemeenten.

Aan het Kwaliteitshandvest werkten de volgende gemeenten mee: Amsterdam, Zaanstad, Alkmaar, Beverwijk, Haarlem, Heerhugowaard, Heemskerk, Hilversum, Velsen en Den Helder, Langedijk.

De woonconsument vraagt steeds meer kwaliteit. Een groot deel van het bestaande woonaanbod en de nieuwbouw komt hier nog onvoldoende aan tegemoet. Er zal een grote kwaliteitssprong gemaakt moeten worden, waarbij het niet alleen gaat om woningen maar ook om de woonomgeving.

Het Kwaliteitshandvest heeft als doel een brede maatschappelijke discussie over kwaliteit van wonen los te maken en het kwaliteitsstreven te laten doorwerken in regionale en lokale plannen.

Noord-Holland kent al sinds jaar en dag een gespannen woningmarkt (in de koop- èn de huursector), waardoor voorkeuren van bewoners niet goed tot hun recht komen. Bij de woningbouw wordt nog teveel uitgegaan van het aanbod en niet van de vraag. Omdat er binnen Noord-Holland grote regionale verschillen zijn streeft de provincie ernaar dat iedere regio de kwaliteitseisen voor de eigen regio uitwerkt en nuanceert en daarmee een bijdrage levert aan het behalen van de geformuleerde kwaliteitsdoelstellingen.

In het Kwaliteitsmanifest komt een aantal kernpunten aan de orde:
* Afstemming van woningbouw op infrastructuur.
* Naar een ongedeelde stad en complete regio, waarbij het groeiende contrast tussen arme steden en welvarende randgemeenten wordt bestreden.

* Meer woonkwaliteit in de woningen; meer differentiatie en keuzemogelijkheden, meer grotere woningen en meer koopwoningen.
* Woonkwaliteit: realiseren van uitgesproken woonmilieus en meer variatie in dichtheden.

* Meer zeggenschap van consument over woning en woonomgeving.
* Goed prijs/kwaliteitverhouding.

* Voldoende en tijdige basisvoorzieningen zoals scholen, winkels en voorzieningen op het gebied van welzijn, gezondheidszorg, recreatie en voor de jeugd.

* Water, groen en duurzaamheid.

* Stedenbouwkundige kwaliteit en openbare ruimte, waarbij vooral gestreefd wordt naar menging van wonen en werken, naar woonmilieus met een eigen identiteit en een hoogwaardige architectuur en naar een hoogwaardig ingerichte openbare ruimte.

Het provinciale Handvest is een doorvertaling van de ambities van het Rijk op het gebied van woonkwaliteit in Noord-Holland, die staan omschreven in het nationale Handvest Kwaliteit Wonen. Het provinciale Handvest is weer de basis voor verdere uitwerking naar regionale kwaliteits- of woonvisies. Begin volgend jaar wordt in een bestuurlijke start- bijeenkomst een begin gemaakt met de uitwerking van regionale kwaliteitshandvesten.

Informatie: Ton van Laar, afdeling RWB / Wonen, tel. (023) 514 31 55