Politiebericht Friesland: Friesland 17-12-2001
Politieberichten van 16/12 (13.00 uur) t/m 17/12 (07.00 uur)

Balk: schoorsteenbrand
Zondag omstreeks 14.15 uur werd een schoorsteenbrand gemeld bij een woning aan de Siemen de Jongstrjitte. De bewoner, een 56-jarige man, had problemen met de verwarming en om het aangenaam in huis te hebben, werd besloten de open haard aan te steken. De open haard was al enkele jaren niet meer gebruikt. Nadat de open haar was aangestoken, bleek al gauw dat de warmte zich op een verkeerde plaats ontwikkelde. De schoorsteen begon te "loeien", waarop de brandweer werd gewaarschuwd, die het vuurtje heeft geblust. De schade bleef beperkt.

Kornwerderzand: snelheid
Zondag omstreeks 12.20 uur werd op de Rijksweg A7 bij de sluizen (Afsluitdijk) een bestuurder van een personenauto bekeurd ter zake het overschrijden van de maximumsnelheid. De bestuurder, een 24-jarige inwoner van `t Zandt (Gn) reed met een snelheid van 128 kilometer per uur, terwijl 70 is toegestaan. De bestuurder kreeg een bekeuring en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Leeuwarden: winkeldiefstal
Zondag omstreeks 14.00 uur werd door een beveiligingsbeambte van een warenhuis aan de Nieuwestad een 25-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden ter zake winkeldiefstal. De verdachte had uit de winkel parfum weggenomen. De waarde van het ontvreemde is niet bekend. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt en na verhoor is hij weer in vrijheid gesteld. De beveiligingsbeambte, 41 jaar, heeft aangifte gedaan. De parfum is in de winkel achtergebleven.

Jutrijp: onder invloed
Zondag omstreeks 16.30 uur werd op de Riperwei een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 47-jarige inwoner van Woudsend, slalomde over de weg zonder dat er pionnen waren geplaatst. Op een stopteken werd in eerste instantie ook niet gereageerd. Op een gegeven moment lukte het om de bestuurder te laten stoppen. De bestuurder bleek onder invloed te zijn. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Aan het bureau blies de man 920 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 11 uren. Tevens bleek dat het rijbewijs van de bestuurder ongeldig was verklaard in verband met het feit dat hij reeds meerdere keren was veroordeeld voor het rijden onder invloed. Ook voor het rijden zonder rijbewijs werd nu weer proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: inbraak bedrijf
Zondag omstreeks 15.10 uur kwam er een melding binnen dat er werd ingebroken in een pand aan de Emmakade. In het pand zijn verschillende bedrijven gevestigd. Door verbreking van een toegangsdeur was men het pand binnengekomen. Volgens getuigen zou de inbreker nog in het pand aanwezig moeten zijn. Het gehele pand doorzocht, doch de verdachte niet meer aangetroffen. Van de verdachte was een signalement bekend. De eigenaar van het pand, een 52-jarige inwoner van Leeuwarden, deed aangifte. Omstreeks 17.45 uur zag een patrouille op de Goudenregenstraat een man lopen, die aan het signalement voldeed. De man, een 22-jarige inwoner van Leeuwarden, werd aangehouden. Het bleek dat de verdachte 4 geschenkenbonnen en een doos sigaren, die uit het desbetreffende pand kwamen, in zijn bezit had. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt en na verhoor is hij weer in vrijheid gesteld.

Winsum: aanrijding met gewonde
Zondag omstreeks 19.50 uur reed een 68-jarige inwoner van Dronrijp met zijn auto over de Klaesterwei in de richting van de kruising met de Froonackerdyk. Op deze kruising verleende hij geen voorrang aan een personenauto, die bestuurd werd door een 25-jarige inwoner van Franeker, die over de Froonackerdyk deze kruising naderde. Een 26-jarige inwoonster van Franeker en een inwoonster van Dronrijp, leeftijd niet bekend, raakten gewond. Zij werden overgebracht naar het MCL-Zuid. De auto werden totaal vernield en zijn weggesleept.

Leeuwarden: straatroof
Zondag tussen 21.40 en 22.00 uur liet een 69-jarige inwoonster van Leeuwarden haar hondje uit in de omgeving van de Noorderweg. Op een gegeven moment werd zij gevolgd door twee jongens op een fiets. Toen de vrouw weer bij haar flat gekomen was, werd zij door de jongen, die achter op de fiets zat, aangesproken. Deze jongen vroeg haar de weg naar het Ruiterskwartier. Toen de vrouw de weg had uitgelegd en de sleutel in het slot stak om de flat binnen te gaan, werd haar sleuteltasje plotseling uit haar handen gerukt en rende de jongen weg. Het sleuteltasje was leeg. De jongen, die het tasje wegnam, was 17/20 jaar oud, blank, gaaf, smal, bleek gezicht, droeg een donkerblauwe ijsmuts met wit embleem, donkere jas en broek. Van de andere jongen is geen signalement bekend. De vrouw heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: mishandeling
Zondag tussen 17.30 en 18.00 uur fietsten twee 23-jarige inwoners van Leeuwarden over het fietspad van het Vliet. Zij waren op één fiets. Op het fietspad liepen twee mannen. Terwijl ze langs die mannen fietsten, maakten ze een opmerking. Dit had tot gevolg dat de twee mannen de fietsers vastpakten en op hen insloegen. Eén kreeg een klap met een klomp op zijn hoofd, waardoor hij een hoofdwond opliep. Het slachtoffer werd voor behandeling overgebracht naar het MCL-Zuid. De man moet nog aangifte doen. Een onderzoek naar de verdachten leverde nog geen resultaat op.

Franeker: inbraak woning
Zondag omstreeks 05.00 uur werd ingebroken in een woning aan de Klipper. Men was de woning binnengekomen door verbreking van een keukenraam. De bewoner werd wakker en ging op onderzoek uit. Toen bleek dat er was ingebroken. Uit de woning werden een tv, een video, een horloge, een bankpas met pincode en geld weggenomen. De bankpas werd direct geblokkeerd, doch direct na de inbraak bleek er reeds gepind te zijn en was geld van de rekening afgehaald. De bewoner, een 47-jarige inwoner van Franeker, heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: man rijdt in op groepje mensen
Maandag omstreeks 01.45 uur kreeg op het Ruiterskwartier een groepje mensen een meningsverschil c.q. ruzie over het lenen van geld. Voordat de patrouillerende agenten duidelijk konden krijgen wat er nu precies aan de hand was, werd een 25-jarige inwoner van Leeuwarden zo kwaad dat hij in zijn auto sprong en wegreed. Plotseling keerde hij de auto en reed met een snelheid van 60 tot 70 kilometer per uur op het groepje mensen in. Door opzij te springen kon een aanrijding worden voorkomen. De bestuurder reed door en raakte daarbij een boom. Vervolgens wilde hij weer draaien om weer in de richting van het groepje mensen te rijden. Op dat moment kon de man worden aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en hij werd ingesloten. Een 38-jarige inwoner van Leeuwarden heeft aangifte gedaan.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272