SPILL E-PROJECTS BV

Schulden jongeren opgeblazen

Hilversum, 18 december 2001

Schulden jongeren opgeblazen

827 jongeren van het panel van Leerlingen.com spraken zich vorige week uit over hun geldgedrag.Dit in samenwerking met onderzoekbureaus MarketResponse, SmartAgent(r) Company en het maandblad eYe (zicht op trends). Dat jongeren veel schulden aangaan blijkt onzin.

Rood staan
Drie kwart van de werkende jongeren staan rood melde het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) onlangs. De media sprong gretig op dit verhaal in en liet weten dat jongeren zorgeloos de schulden maken.
Online-onderzoek onder schoolgaande jongeren in de leeftijd van 11 tot 20 jaar wijst anders uit. Sparen (23%), kleding (23%) en uitgaan (15%) zijn de voornaamste posten op het budget van deze jongeren. Vanaf 16 jaar wordt het sparen wat minder, waarschijnlijk omdat de regie van de ouders ook wat afneemt. Vanaf deze leeftijd neemt het uitgavenpatroon voor kleding en uitgaan sterk toe. Rood staan doen ze af ten toe, alhoewel niet vanzelfsprekend. Van onze ondervraagde scholieren vindt een kleine minderheid (13%) vindt dat geld moet rollen en houdt 87% niet van schulden. En van de jongeren die ons vertelden dat ze sparen en dat ze hun uitgaven goed bijhouden blijkt dat ze meer tevreden zijn met hun maandbudget dan hun leeftijdgenoten die dit niet doen. 49 % van de ondervraagden geeft ten slotte aan dat hun ouders hen leren om te gaan met geld.

Jongerenbeleid overheid werkt averechts
Peter Driessen, psycholoog en directeur van Spill, houdt zich dagelijks bezig met het gedrag, de houding en mening van jongeren. Hij zegt: dit is typisch een voorbeeld dat leden van een kleine groep (werkende jongeren, vaak laag opgeleid dus) problemen veroorzaken. Deze problemen worden door de media uitvergroot. Vervolgens eisen volwassenen specifiek overheidsbeleid. In dit geval m.b.t. het aangaan van schulden. Dit terwijl de grootste groep jongeren (die naar school gaan) spaart en er dus vrij conservatief gedrag op nahouden. Het zelfde hebben we gezien m.b.t. het overheidsbeleid inzake Alcohol. Uit onze onderzoekgegevens blijkt dat slechts een kleine groep te veel drinkt. In plaats van deze groep aan te pakken wordt gekozen voor maatregelen die de hele groep treffen. Denk aan het opheffen van het happy our. Zo sluit het beleid van de overheid slecht bij de daadwerkelijke problemen aan. Het werkt zelfs averechts omdat jongeren zich tegen betutteling afzetten. De overheid moet jongeren dan ook veel meer in haar betrekken in plaats van het vingertje te heffen.

Leerlingen.com
De resultaten van het genoemde onderzoek zijn gebaseerd op de antwoorden van 827 leerlingen uit het middelbaar onderwijs, in de leeftijd van 11 tot 20 jaar. Hiervoor is het
internet-jongerenonderzoek via www.leerlingen.com van Spill te Hilversum gebruikt. Leerlingen.com is een website voor en door leerlingen en trekt maandelijks 200.000 unieke bezoekers die samen goed zijn voor 2,5 miljoen pageviews. Om als spreekbuis voor jongeren te fungeren werkt Spill samen met onderzoekbureaus MarketResponse en The SmartAgent(r) Company te Amersfoort.

eYe
Meer informatie over jongeren en geld, zie 'eYe, zicht op trends' www.eye.nl, eYe 1/2002 verschijnt begin januari, journalisten kunnen blad opvragen