Koninklijke bibliotheek

Thematisch overzicht collecties > Depot van Nederlandse Publicaties > Dossiers

Dossier Tolkien

In de ban van de ring : de reisgenoten : wegwijzer tot Midden-Aarde / Jude Fisher, 2001

In de ban van de ring / J.R.R. Tolkien, 2000

In de ban van de ring / Luis Bermejo, 1979

De Hobbit, of Daarheen en weer terug / J.R.R. Tolkien, 2001

Een Tolkien Bestiarum / David Day, 1990

In de schaduw van de meester : een eerbetoon aan J.R.R. Tolkien / red. Martin H. Greenberg, 1992

In de ban van Tolkien / Martijn Adelmund, 2001

Literatuur


* Titels van Tolkien

* Onderzoek door Tolkien

* Titels over Tolkien

* Diversen

* Links

Tolkien

Met de film "The Fellowship of the Ring", die op 19 december in Nederland in première gaat en die gebaseerd is op het gelijknamige boek van J.R.R. Tolkien, komt zijn werk weer flink onder de aandacht. Dit boek is het eerste deel van de trilogie The Lord of the Rings, in Nederland meer bekend onder de titel In de Ban van de Ring. Wereldwijd zijn er meer dan 50 miljoen exemplaren van verkocht.

Tolkien creëert met zijn werk een fantasiewereld, genaamd Midden-Aarde. De wereld wordt bewoond door verschillende wezens en goede en kwade machten. Het verhaal van "The Lord of the Rings" gaat over Frodo, een hobbit (een dwergachtig wezen), die een zware taak op zich krijgt. Hij moet een lange en zware reis maken om een ring met gevaarlijke krachten te vernietigen. Vanaf het begin gesteund door een gezelschap (The Fellowship), bestaande uit drie andere hobbits, twee mensen, een dwerg, een elf en een tovenaar, gaat Frodo op weg naar het vuur waar de ring gesmeed is. Dit is de enige manier om de ring te vernietigen en de wereld te redden van de ondergang.

Net als het boek wordt ook de film opgesplitst in drie delen. Veel mensen vrezen dat de film een heel andere kijk op de wereld van Tolkien geeft, dan de voorstelling die ze zelf altijd gehad hebben. Iedereen is tegelijkertijd ook zeer benieuwd hoe het er allemaal uitziet, zeker nadat bekend is geworden dat regisseur Peter Jackson maar liefst een budget gekregen heeft van 240 miljoen dollar. De film is opgenomen in Nieuw-Zeeland, een land dat de wisselende landschappen van Midden-Aarde goed zou kunnen weergeven.

Biografie van Tolkien

John Ronald Reuel Tolkien werd op 3 januari 1892 te Bloemfontein, Zuid-Afrika, geboren als de zoon van een bankdirecteur. Na het overlijden van zijn vader, toen John 3 jaar was, vestigde het gezin zich in Engeland. In 1900 verhuisde het gezin Tolkien, met het oog op de schoolopleiding van de kinderen, naar de buitenwijken van Birmingham. Op de King Edward School viel Tolkien op door zijn goede resultaten voor Latijn en Grieks, nadat zijn moeder hem zelf al Frans en wat Latijn had geleerd. Het was ook in deze tijd dat hij als liefhebberij zijn eigen talen begon te ontwikkelen, die zo'n grote rol zouden spelen in zijn latere creatieve werk. Behalve dit bezat hij ook nog 'een fundamentele hartstocht' voor mythen, sprookjes, maar vooral voor heroïsche legenden, die tussen sprookjes en geschiedenis in lagen. Het is nauwelijks verwonderlijk dat Tolkien, met zijn belangstelling voor talen, in Oxford Engelse taal- en letterkunde ging studeren. Daarbij bekwaamde hij zich vooral in het Angelsaksisch, Middenengels en het Oud-ijslands. De in deze talen geschreven boeken waren Beowulf en de Oudste Edda, en hadden een grote invloed op zijn eigen verhalen.

In de Eerste Wereldoorlog diende Tolkien bij de Lancashire Fuseliers. Inmiddels was hij al getrouwd zijn jeugdvriendin Edith Bratt. In november 1916 keerde hij terug naar Engeland, omdat hij leed aan 'loopgravenkoorts'. Terwijl hij herstelde, begon hij in 1917 'Het Boek van de Verloren Verhalen' te schrijven, dat uiteindelijk De Silmarillion zou worden.
Na de Wapenstilstand in november 1918 keerde Tolkien met zijn gezin terug naar Oxford. Daar werkte hij korte tijd aan de Oxford English Dictionary, en daarna doceerde hij enige jaren aan de Universiteit van Leeds, en keerde in 1925 in Oxford terug als professor in het Angelsaksisch, wat hij bleef tot aan zijn pensioen in 1959.

Hij begon met de Hobbit als bedoeling iets te schrijven om zijn kinderen mee te amuseren. De Hobbit vond meteen een uitgever, en werd een succes. Zijn uitgever wilde dat hij een vervolg op dit boek zou schrijven. In de eerste plaats wilde Tolkien dit niet, omdat dat hem, het voor hem veel belangrijkere project, afleidde: zijn mythologie en de elfentalen.Tenslotte bezweek hij en begon aan In de Ban van de Ring. Dit verhaal werd langer en langer, en volgens Tolkien, niet meer een vervolg op De Hobbit, maar op De Silmarillion. Tolkien wilde eerst ook dat de 2 boeken tegelijk uitgegeven zouden worden, maar daar was zijn uitgever het niet mee eens en na wat heibel besloot Tolkien daar vanaf te zien.

In de Ban van de Ring werd uitgegeven en was zeer succesvol onder het publiek. Zo succesvol zelfs dat Tolkiens privé-leven eronder begon te lijden. Omwille van de zwakke gezondheid van zijn vrouw verhuisden de Tolkiens in 1968 naar Bournemouth, waar ze probeerden zoveel mogelijk uit de belangstelling te blijven. Zijn vrouw stierf in 1971, waarna hij naar Oxford terugkeerde. Een jaar later onderscheidde Queen Elisabeth hem als Commander of the Order of the British Empire. Weer een jaar later, in 1973, overleed Tolkien.

(Deze biografie is gebaseerd op de tekst die op een eerdere versie van de site www.lordoftherings.nl voorkwam en nu te vinden is op http://tolkien.betovert.je)

Een tiental Tolkien-boeken is te bewonderen in de vitrine bij de ingang van de KB tot en met 24 december 2001.

Dit dossier is bijgewerkt tot 14 december 2001

Koninklijke Bibliotheek - Nationale bibliotheek van Nederland