EUROPESE TALENPRIJS

Afdeling Talen van de EFA wint Europese onderscheiding!

De afdeling Talen van de EFA heeft op zaterdag 15 december op het Talenfestival in het Circustheater te Scheveningen het Europese talenlabel 2001 voor innovatief talenonderwijs uitgereikt gekregen voor de leerpraktijk Mobiel Taaldorp. De prijs werd uitgereikt door de voorzitter van de jury professor Van Els, voormalig rector magnificus van de Katholieke Universiteit Nijmegen. De prijs bestaat uit een geldbedrag en het recht om het Europees label te mogen voeren.

Mobiel Taaldorp is een leerpraktijk voor het oefenen en beoordelen van gesprekvaardigheid in een vreemde taal. De leerpraktijk wordt al sinds 1998 door tweedejaars studenten Talen uitgevoerd. Studenten ontwerpen authentieke situaties zoals iets bestellen en eten in een restaurant, boodschappen doen in de supermarkt, inlichtingen vragen bij een toeristische informatiedienst. Het oefenmateriaal wordt niet alleen op papier, maar ook digitaal gemaakt: de studenten maken met behulp van het programma Mediator een oefen-CD waarop ze teksten inspreken. De taalleerder kan deze teksten beluisteren en kan ook zelf teksten inspreken en weer terugluisteren. De CD's zijn een voorbeeld van hoe je met spraaktechnologie kunt werken, gewoon door de geluidsrecorder van Windows te gebruiken.

De leerpraktijk wordt afgesloten door het mobiel taaldorp ook echt uit te voeren op een school. De studenten gaan dan met decors en allerlei attibuten naar de school, bouwen in de aula of in het gymnastieklokaal een taaldorp op en vervolgens worden de leerlingen van de school het taaldorp ingestuurd met opdrachten: bestel een maaltijd in het restaurant en reken af, doe boodschappen in de supermarkt en vraag inlichtingen bij het toeristenbureau. De studenten fungeren in deze situaties als 'native speakers': zij zijn dus de ober, de verkoper en de receptionist en spreken alleen Duits, Engels of Frans. Zij geven de leerlingen ook feedback op hun taaluitingen.

Zo leren a.s. talendocenten hoe ze actief talenonderwijs kunnen geven en de gespreksvaardigheid kunnen bevorderen. Bovendien helpen ze docenten in het voortgezet onderwijs bij de uitvoering van het taaldorp. Deze werkwijze past bij het onderwijsconcept van de EFA: producerend leren.

De Educatieve Faculteit Amsterdam (EFA) is een samenwerkingsverband van de
lerarenopleidingen van de Hogeschool van Amsterdam en de Hogeschool Holland.
© 2001 EFA