Trimbos Instituut

Nieuwsflits

13|01 Nummer 13, 17 december 2001

Proef met testen van XTC-pillen in het uitgaanscircuit

Het Trimbos-instituut wil in het voorjaar van 2002 een proef houden met het testen van XTC-pillen in het uitgaanscircuit. Testen op locatie is noodzakelijk om een vollediger beeld te krijgen van de recreatieve drugsmarkt. Het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS) van het Trimbos-instituut volgt sinds 1992 de drugsmarkt en signaleert drugs die een acuut risico vormen voor de volksgezondheid. Ook worden waarschuwingscampagnes uitgevoerd zoals recent in het geval van de gevaarlijke stof PMA. Het DIMS test jaarlijks zo'n 6.000 drugsmonsters.
De drugsmonitor vormt een onderdeel van het drugs- en preventiebeleid van het ministerie van VWS. Het Trimbos-instituut gaat in het voorjaar van 2002 de mogelijkheden na voor het testen op locaties zoals danceparty's of andere gelegenheden in het uitgaanscircuit. Op die manier probeert DIMS de reikwijdte van de drugsmonitor en daarmee het zicht op de drugsmarkt te vergroten. Het testen op locatie zal op een wetenschappelijk verantwoorde manier en onder strikte voorwaarden plaatsvinden.
Momenteel kunnen consumenten hun drugs laten testen bij de kantoren van één van de vijfentwintig aanleverpunten van de instellingen voor verslavingszorg en GGD-en. Deze instellingen zijn aangesloten bij de drugsmonitor van het Trimbos-instituut. Door te gaan testen op locatie denkt het instituut een vollediger beeld te krijgen van de synthetische drugsmarkt en de middelen die door recreatieve druggebruikers worden gebruikt. Ook kunnen nieuwe stoffen en ontwikkelingen tijdig worden gesignaleerd. Tijdens het testen op locatie wordt dezelfde testmethode gebruikt als bij de instellingen voor verslavingszorg.
Testen op locatie zal op twee manieren worden ingezet. In de eerste plaats kan getest worden in noodsituaties, bijvoorbeeld op momenten dat er riskante pillen op de markt zijn gesignaleerd. Ten tweede wordt het testen op locatie uitgevoerd ten behoeve van de drugsmonitor. Onderzocht wordt of het direct testen in het uitgaanscircuit meer inzicht oplevert in de markt van recreatieve drugs. Ook wordt bekeken op welke locaties en met welke frequentie het beste getest kan worden om de monitor te verbeteren.

* Hannah Bouma (030) 297 11 00