Trimbos Instituut

Nieuwsflits

13|01 Nummer 13, 17 december 2001

Boek om zelfverwonding begrijpelijk te maken

Rond zelfverwonding bestaan grote verschillen van opvatting tussen hulpverleners en ervaringsdeskundigen. Hulpverleners interpreteren zelfverwonding vaak als een destructief ritueel, terwijl ervaringsdeskundigen het zien als een constructieve daad: het voorkomt erger. De reactie van hulpverleners is er meestal op gericht het zelfverwondend gedrag zo snel mogelijk te stoppen. Volgens ervaringsdeskundigen kan dat een negatief effect hebben en leiden tot meer of ernstiger vormen van zelfverwonding. Dit zijn enkele van de lessen die getrokken kunnen worden uit de ervaringsverhalen van mensen die zichzelf verwonden. Zeven van deze verhalen staan opgetekend in de publicatie Zelfverwonding begrijpelijk maken. Ook worden in het boek handvatten aangereikt om de machteloosheid rond zelfverwonding op te heffen.
Zelfverwonding is één van de hardnekkigste taboes in de geestelijke gezondheidszorg. Voor mensen die zichzelf beschadigen is hun gedrag vaak beladen met schuld- en schaamtegevoelens. Zij praten er liever niet over en verbergen hun wonden voor de buitenwereld. Zij maken zo hun zelfverwonding tot een individueel probleem, ondanks het feit dat er in veel gevallen een maatschappelijk probleem als seksueel misbruik of mishandeling aan ten grondslag ligt.
Hulpverleners kijken slechts met moeite voorbij de stereotyperingen van zichzelf verwondende cliënten. Laatstgenoemden zouden aandacht zoeken, proberen te manipuleren of te chanteren, pijn prettig vinden of helemaal geen pijn kunnen voelen. Hun zelfverwonding zou één van de symptomen zijn van een psychiatrische stoornis. De reacties van hulpverleners op zelfverwondend gedrag worden door cliënten doorgaans niet als behulpzaam ervaren, maar als een bevestiging van de negatieve spiraal waar zij in zitten. Hulpverleners weten vaak niet hoe zij het beste kunnen reageren op zelfverwondend gedrag van hun cliënten; zij voelen zich vaak machteloos en leggen die gevoelens neer bij hun cliënten: `Als u er niet mee stopt, kunnen wij u ook niet helpen.' In Zelfverwonding begrijpelijk maken vertellen zeven ervaringsdeskundigen over hun zelfverwondend gedrag, hun pogingen het te ontgroeien en hun ervaringen met hulpverleners. Ook onderzoekers en therapeuten komen daarover aan het woord. Voorts omvat het boek een interviewschema waarmee hulpverleners en hun cliënten het gesprek over zelfverwonding kunnen voeren, tips en adviezen voor diverse betrokkenen en informatie over zelfhulpgroepen.

Zelfverwonding begrijpelijk maken
kwam tot stand onder redactie van Wilma Boevink en Sandra Escher en is voortgekomen uit een samenwerking tussen het Trimbos-instituut en de Riagg Maastricht. Het boek omvat 160 pagina's (exclusief het interviewschema) en is uitgegeven door de Stichting Positieve Gezondheidszorg. ISBN: 90-5681-118-5.
Het boek is te bestellen door overmaking van f 34,30 (waarvan f 6,80 voor verzendkosten) op banknummer 54.40.40.090 van de ABN t.g.v. de Stichting Positieve Gezondheidszorg te Bemelen onder vermelding van `zelfverwonding'.

* Wilma Boevink (030) 297 11 00