Trimbos Instituut

Nieuwsflits

13|01 Nummer 13, 17 december 2001

Evaluatieonderzoek maatjesproject jongeren

Vanuit het programma Vroegsignalering van het Trimbos-instituut is een evaluatieonderzoek uitgevoerd naar Stichting Match, een maatjesproject voor jongeren. Belangrijkste activiteit van Match is om `probleemjongeren' te koppelen aan een volwassen maatje. Eén keer per week of twee weken ondernemen ze samen een leuke activiteit. Het is de bedoeling dat een jongere en een volwassene een vertrouwensrelatie opbouwen en dat de volwassene als rolmodel fungeert. Jongeren en kinderen uit achterstandsgezinnen en/of met taal-, leer- of gedragsproblemen kunnen in aanmerking komen voor het project. Stichting Match is gemodelleerd naar het Amerikaanse Big Brothers, Big Sisters-programma.
Het onderzoek naar Match richt zich vooral op beschrijving van de huidige doelgroep tegenover de beoogde doel-groep, het functioneren van Match, de effecten en de tevredenheid van jongeren, ouders en vrijwilligers.
Uit het onderzoek blijkt dat ouders, jongeren en vrijwilligers zeer tevreden zijn over Match. Grote tevredenheid is er over het contact zelf, maar men is minder tevreden over de gemiddeld lange wachttijden. Verder is de ervaring dat het zelfvertrouwen toeneemt en de eenzaamheid van de jongeren afneemt. Het onderzoek laat een diverse doelgroep zien. Jongeren en kinderen zijn gemiddeld 11,6 jaar oud, maar leeftijden liggen tussen de 4 en 24 jaar. Het blijkt vooral te gaan om kinderen van alleenstaande ouders. Ook veel kinderen van allochtone ouders maken gebruik van Match. Ruim de helft van de kinderen heeft redelijk ernstige gedragsproblemen. Of het programma ook invloed heeft op het verminderen of voorkomen van gedragsproblemen kon met dit onderzoek niet worden vastgesteld. De internationale literatuur laat wel bemoedigende resultaten zien. Het rapport eindigt met een aantal gerichte aanbevelingen voor Stichting Match. Geconcludeerd wordt dat Stichting Match gezien kan worden als een veelbelovende preventieve interventie voor jongeren, maar waarbij meer gerichte toepassingen en verder (effect)onderzoek noodzakelijk is. Momenteel worden door het Trimbos-instituut en Stichting Match de mogelijkheden verkend voor een vervolgproject gericht op hoogrisicojongeren.

Een groot hart. Een evaluatieonderzoek naar Stichting Match. Linda Bolier, Ernst Bohlmeijer. Uitgave Trimbos-instituut, bestelnummer AU 0178, f 25,-. Te bestellen via het Trimbos-instituut: tel: (030) 297 11 80.

* Linda Bolier/Ernst Bohlmeijer (030) 297 11 00