Trimbos Instituut

Nieuwsflits

13|01 Nummer 13, 17 december 2001

ggz-verpleegkundige in de huisartspraktijk

Het programma Ouderen van het Trimbos-instituut is in november gestart met onderzoek naar de functie van de ggz-verpleegkundige in de huisartspraktijk. Dit onderzoek is een initiatief van GGZ 's-Hertogenbosch waar inmiddels acht ggz-verpleeg-kundigen in huisartspraktijken werkzaam zijn. De ggz-verpleegkundige in de huisartspraktijk is een nieuwe functie voor (sociaal) psychiatrisch verpleegkundigen. De taken die de verpleegkundigen vervullen lijken te variëren en de meningen over het nut van deze functie en de behoefte hieraan lopen uiteen.
Het doel van het onderzoek is om inzicht te krijgen in de functie en plaats van de ggz-verpleegkundige in de huisartspraktijk. Welke taken voeren zij uit, hoe verloopt de onderlinge samenwerking en taakafbakening met de verschillende eerstelijns-disciplines (huisarts, psycholoog, algemeen maatschappelijk werk en doktersassistente) enerzijds en het reguliere ggz-aanbod anderzijds? In een tweede fase van het onderzoek worden de cliënten in kaart gebracht en vergeleken met de cliënten die bij de ambulante ggz komen. Daarnaast zullen de visies/meningen van de cliënten, huisartsen en werknemers in de reguliere ggz gepeild worden over de hulpverlening van de ggz-verpleegkundige.
Er wordt gestart met een focusgroep met ggz-verpleegkundigen die in een huisartspraktijk werken. Hen zal gevraagd worden om gedurende drie maanden een registratieformulier in te vullen om zo de taken/interventies in kaart te brengen. Daarnaast worden kwalitatieve gegevens verzameld door individuele interviews met leden van de focusgroep en de andere eerstelijns-disciplines binnen de huisartspraktijken.
Naast een onderzoeksrapport en publicaties in vakbladen voor verpleegkundigen, huisartsen en ggz (cliënten en werknemers) moet het onderzoek leiden tot aanbevelingen aan beleidsmakers en beroepsverenigingen. Gedacht wordt verder aan een symposium, presentaties en workshops voor ggz-verpleegkundigen over dit onderwerp.

* Maartje Bosman/ Jacomine de Lange (030) 297 11 00