Boeren kunnen diensten verlenen aan de stad

Datum: 14 december 2001

Boeren in Waterland kunnen diensten verlenen aan de burgers in Amsterdam. Door zich te richten op zorg, educatie en waterbeheer, kunnen boeren rekenen op een aanvullend inkomen.

Dat is de uitkomst van een verkenning die het Centrum voor Landbouw en Milieu in samenwerking met het Landbouw Economisch Instituut heeft uitgevoerd. Het opvangen van mensen met een zorgbehoefte, bijvoorbeeld psychiatrische patiënten of verstandelijk gehandicapten, biedt het meeste perspectief. Daarnaast heeft Amsterdam dringend behoefte aan meer kinderopvang. Omdat er onvoldoende mogelijkheden in de stad zijn, biedt het platteland kansen. Ook is er belangstelling voor natuur- en milieueducatie op boerenbedrijven, bijvoorbeeld in speciale projecten en bedrijfsuitjes.
Ook de kansen voor waterbeheer zijn verkend. De waterschappen moeten stad en Waterland droog houden, maar slagen daar niet in als er heel veel regen valt. De boeren kunnen dan ruimte voor waterberging aanbieden. De kosten die waterschappen besparen op nieuwe gemalen, kunnen besteed worden aan vergoedingen voor de boeren die op een deel van hun bedrijf een verhoogde waterstand dulden. Hoeveel waterberging er nodig is en op welke plaatsen, is nog niet duidelijk.

De resultaten zijn 13 december gepresenteerd op de Stadshoeve, een boerderij in Waterland vlakbij Amsterdam-Noord. Op dit bedrijf komen regelmatig schoolklassen kijken en helpen. Ook is er een kinderdagverblijf en naschoolse opvang. Ook is er reeds een tiental agrarische bedrijven in Waterland waar mensen met psychosociale problemen een of twee dagen per week kunnen meelopen op het bedrijf. Bij de presentatie waren mensen uit de zorg, educatie, overheden, waterschappen en landbouw aanwezig. Zij legden ter plekke contact voor nader overleg. De belangrijkste conclusie was: er is plek voor zorg, natuureducatie en waterbeheer, terwijl het unieke karakter van het landschap behouden kan blijven. Een tweede conclusie was de behoefte aan een gebiedsmakelaar. Deze kan partijen bij elkaar brengen, nieuwe dienstencombinaties ontwikkelen en met overheden overleggen over afstemming tussen vraag en aanbod.

Veel bedrijven in Waterland bieden al 'groene diensten' aan zoals natuur- en landschapsbeheer, plattelandstoerisme en streekeigen productie. Dat zorgt voor aanvulling op het inkomen dat steeds meer onder druk staat. In het natte, natuurrijke Waterland kunnen boeren namelijk slecht concurreren met hun collega's op betere grond. Zij zorgen wel voor de ruimte en rust in Waterland, die stadsbewoners tegenwicht biedt voor het jachtige bestaan. Dat is reden voor de gemeente Amsterdam en Hoogheemraadschap Uitwaterende Sluizen om via dit project nieuwe groene diensten te laten verkennen.

Nadere inlichtingen: Henk Kloen of Frans Padt, tel. 030 2441301.