CBS Webmagazine

Minimumloners: vooral vrouwen en jongeren

Eind 2000 werden 285 duizend werknemers betaald tegen het wettelijk minimumloon. Dat is vier procent van alle werknemers. Zes van de tien minimumloners zijn vrouwen. Van de vrouwelijke werknemers verdient bijna zes procent het minimumloon. Bij mannen is dit drie procent. Bijna de helft van de minimumloners is jonger dan 25 jaar. Ook de weinige 65-plussers die nog werken, verdienen relatief vaak het minimumloon.

Ondanks de krapte op de arbeidsmarkt, is het aandeel minimumloners vanaf 1997 maar geleidelijk gedaald. Mogelijk speelt hierbij een rol dat in cao's de laatste jaren loonschalen zijn geïntroduceerd op minimumloonniveau.

Meeste minimumloners in de handel

In de bedrijfstak handel werken de meeste minimumloners. Ook in de zakelijke dienstverlening en de horeca verdienen veel werknemers het minimumloon. Tweederde van alle minimumloners werkt in deze drie bedrijfstakken, terwijl van alle banen er ruim één op de drie in deze bedrijfstakken te vinden is. Niet toevallig zijn dit de bedrijfstakken waar relatief veel jongeren werken. Bij energie- en waterleidingbedrijven en de delfstoffenwinning werken nauwelijks minimumloners.

Han van den Berg en Job van der Zwan

Bron: StatLine

Meer informatie: infoservice@cbs.nl

© Centraal Bureau voor de Statistiek, Voorburg/Heerlen, 2001 Bronvermelding is verplicht. Verveelvoudiging voor eigen gebruik of intern gebruik is toegestaan.

Laatst gewijzigd: 17 december 2001