Ingezonden persbericht

Universiteit Maastricht
Persbericht
17 december 2001
084

KNAW kent Patrick Schrauwen van de UM aanstelling als Akademie-onderzoeker toe

De KNAW heeft Patrick Schrauwen van de Universiteit Maastricht (UM) een aanstelling als Akademie-onderzoeker toegekend.
Patrick Schrauwen krijgt de aanstelling om onderzoek te verrichten naar de rol van ontkoppelingseiwitten (UCP) bij type 2 diabetes mellitus (zogeheten ouderdoms-suikerziekte).
Schrauwen is verbonden aan het Nutrition and Toxicology Research Institute Maastricht (NUTRIM) en werkzaam binnen de Capaciteitsgroep Humane Biologie, beide van de UM.
Het Programma Akademie-Onderzoekers van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen heeft tot doel jonge talentvolle gepromoveerde onderzoekers voor de Nederlandse wetenschapsbeoefening te behouden en het onderzoekspotentieel van de universiteiten te versterken.

Patrick Schrauwen gaat onderzoeken of de zogeheten ontkoppelingseiwitten oorzakelijk betrokken zijn bij het ontstaan van diabetes. Schrauwen toonde in eerder onderzoek aan dat mensen met type 2 diabetes mellitus een sterk verlaagde hoeveelheid van de ontkoppelingseiwitten in de spier hebben, terwijl mensen die door een mutatie in het ontkoppelingseiwit-gen een verhoogde hoeveelheid ontkoppelingseiwitten hebben, een kleinere kans op diabetes hebben. Ontkoppelingseiwitten bevinden zich in de mitochondriën, de energiecentrale van de cel, en zorgen er voor dat de hoeveelheid energie die men uit de verbranding van vet en suiker kan halen vermindert (ze ontkoppelen de vet/suikerverbranding van energieproductie). Mensen met een grote hoeveelheid ontkoppelingseiwitten zullen daarom meer koolhydraten en vetten moeten verbranden om voldoende energie te kunnen produceren en een grote hoeveelheid ontkoppelingseiwitten lijkt dan ook gunstig om overgewicht en diabetes te voorkomen.

Patrick Schrauwen ontving eerder een prestigieuze onderzoeksbeurs (fellowship) van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Noot voor de pers
Patrick Schrauwen is bereikbaar via 043 3881639.
De afdeling Communicatie van de UM is bereikbaar via 043 388 2044. Voor urgente zaken buiten kantooruren 06 21275612.
Mailto:pers@voorlichting.unimaas.nl.
De persberichten van de UM staan op Internet www.pers.unimaas.nl.