Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

http://www.minbzk.nl

Onafhankelijk platform communicatie met elektronische overheid

Onafhankelijk platform voor communicatie met de elektronische overheid

Minister van Boxtel zal binnen de organisatorische setting van www.overheid.nl een platform burger@overheid oprichten om de positie van de burger in zijn communicatie met de elektronische overheid te versterken.

Oktober 2000 heeft minister Van Boxtel bekend gemaakt onder de (werk)naam burger@overheid een 'internetconsumentenbond' op te willen richten, bedoeld als een onafhankelijke organisatie die de belangen behartigt van de burgers die te maken hebben met de digitale diensten van de overheid. Burger@overheid fungeert daarmee als platform voor vragen, klachten, ideeën van burgers die via internet met de overheid communiceren.

Minister Van Boxtel heeft begin dit jaar vier maatschappelijke organisaties, t.w. Bits of Freedom, Consumentenbond, Internet Society en Stichting Rekenschap, uitgenodigd om een plan op te stellen voor het platform burger@overheid en 1 miljoen subsidie toegezegd voor de opstartkosten. Recentelijk hebben deze organisaties geconstateerd dat zij het onderling niet eens hebben kunnen worden over de organisatorische vormgeving van burger@overheid.

Minister Van Boxtel zal nu zelf het voortouw nemen in de oprichting van burger@overheid. Daarbij gaan de gedachten uit naar organisatorische onderbrenging bij de overheidswebsite www.overheid.nl. Het uitgangspunt van een onafhankelijk platform blijft daarbij overeind, onder meer door een onafhankelijk bestuur bestaande uit maatschappelijke organisaties. Niet uitgesloten is dat ook Bits of Freedom, Consumentenbond, Internet Society en Stichting Rekenschap zullen worden gevraagd in dit bestuur zitting te nemen.

Noot voor de redactie (