CDA

CDA wil criminele organisaties rondom illegaliteit aanpakken

CDA-Kamerlid Joop Wijn wil een nationaal plan van aanpak om criminele organisaties rondom illegaliteit aan te pakken. In Den Haag zijn honderden malafide uitzendbureaus actief die illegalen aan het werk helpen. Met de winsten wordt vervolgens onroerend goed aangekocht en worden criminele activiteiten gefinancierd. Uit onderzoek van de gemeente Den Haag blijkt dat deze maffia-organisaties te machtig worden.

Wijn: "De ernst wordt onderschat omdat je aanvankelijk niets van deze criminelen merkt. In het begin gaat het om illegale arbeid en is er geen directe overlast. Maar dan opeens blijkt dat deze organisaties niet mono-crimineel maar multi-crimineel zijn: mensensmokkel, prostitutie, gokpraktijken en illegale kamerverhuur. Hun enorme winsten leiden tot geweldsincidenten en beroving en vergelding tussen verschillende criminele groeperingen."
Omdat de problemen worden onderschat wil Wijn dat criminele organisaties rondom illegaliteit zowel vanuit plaatselijk als vanuit landelijk niveau worden bestreden. In het rapport van Den Haag staan hiervoor helaas geen aanbevelingen.
Wijn: "Dit soort criminelen krijgt teveel ruimte om zich te organiseren en om zich dieper in Nederland te wortelen. Er is snel een effectief plan van aanpak nodig."

Joop Wijn zal het nationale plan van aanpak morgen tijdens het vragenuurtje bepleiten bij minister Korthals van Justitie.

Woordvoerder:
Joop Wijn, tel. 06-55848541

Voor verdere informatie:
CDA Voorlichting,
Hans v.d. Vlies, tel. 06-22934604