Grontmij

Grontmij NV



17-12-2001 - Weg met de baggerberg

Nederland heeft een groot baggerprobleem. Verontreinigd slib moet worden weggehaald, vervoerd, verwerkt en gestort. Als we daar niet snel iets op verzinnen, dreigen onze waterwegen op den duur onbevaarbaar te worden. Grontmij is betrokken bij het Platform Baggerspecie in Noord-Holland. Resultaat: een breedgedragen toekomstgericht advies.

De baggerberg kan in principe worden bedwongen door eenvoudige verwerkingstechnieken in te zetten, zoals zandscheiding en koude immobilisatie. Ook moet tijdelijke stortcapaciteit worden gecreëerd en zijn haalbaarheidsonderzoeken nodig naar thermische immobilisatie.

Dat zijn de belangrijkste conclusies van het rapport van het Baggerplatform, waarop de Grontmij-expertise een belangrijk stempel drukte. Volgens Rob van Zoest, verantwoordelijk voor de technische inbreng in het platform, is de brede kennis van Grontmij overal inzetbaar, ook in eigen installaties. 'Dat onderscheidt ons van de kleinere bureaus. Vergelijk het met een legpuzzel. De meeste stukjes zijn bij ons aanwezig, zodat we grote delen van het plaatje zelf kunnen invullen. Het is een omvangrijk probleem. Je kunt het slib wel weghalen, maar dan moet je het nog wel kunnen vervoeren, verwerken en storten.'