Provincie West-Vlaanderen

Persberichten

Visserijsector vraagt herziening visquota Brugge, 14/12/2001
In een brief aan de federale en Vlaamse landbouwministers Neyts en Dua roepen gouverneur Breyne, gedeputeerde Gabriël Kindt en de burgemeesters van Nieuwpoort, Oostende en Brugge op om een gunstiger regeling te treffen voor de visserijsector in 2002.

Op een bijeenkomst op 11 december jl. m.b.t. de actuele problemen in de visserijsector, waaraan o.m. de vertegenwoordigers van de gemeentebesturen Brugge, Oostende en Nieuwpoort en de verantwoordelijken van de drie visveilingen hebben deelgenomen, werd kennis genomen van de voorstellen m.b.t. de quota voor 2002. Deze voorstellen van de Europese Commissie over de totaal toegestane vangsten (TACs) voor het jaar 2002 zijn verontrustend. De vergadering begrijpt de bezorgdheid van de Europese Commissie voor wat betreft de herstelplannen voor visbestanden in moeilijkheden, in casu kabeljauw en heek, maar kan zich moeilijk verzoenen met de voorgestelde TAC-verlagingen voor de tong in de Noordzee (-25 %), Ierse Zee
zone VII a (-23%) en VII f,g (- 2%). Zo ook voor de schol in VIIa (-25 %). Verder betreurt men ten zeerste dat ook voor de geassocieerde vissoorten zoals tarbot en griet, schar en bot een gevoelige TAC-vermindering wordt voorgesteld.
Het is duidelijk dat voor de hierboven vermelde vissoorten die er rijkelijk aanwezig zijn, de TACs kunstmatig laag werden gesteld om de visserij inspanning in deze sectoren te beperken ten behoeve van de herstelplannen voor kabeljauw en heek.

Dergelijke TAC-reducties zullen de vissers in de Europese gemeenschap voor het dilemma stellen om ofwel deze waardevolle vis terug te gooien (ongewilde discards) zoniet ze ongeregistreerd aan te landen (zwarte markt).
De gouverneur en de medeondertekenaars vragen om hun grote bezorgdheid en die van de visserijsector op de ministerraad van 17 en 18 december bekend te maken teneinde de eindbeslissing over de toe te kennen TACs alsnog in gunstige zin te beïnvloeden.