BRISTOL-MYERS SQUIBB COMPANY

Bristol en Otsuka dienen aanvraag in voor handelsvergunning

Bristol-Myers Squibb en Otsuka Pharmaceutical Co., Ltd. dienen aanvraag in voor handelsvergunning voor aripiprazole

Nieuw antipsychotisch geneesmiddel kan miljoenen mensen met schizofrenie helpen

Princeton, New Jersey en Tokyo - Bristol-Myers Squibb Company (NYSE: BMY) en Otsuka Pharmaceutical Co., Ltd. maakten vandaag bekend dat zij een aanvraag voor een handelsvergunning bij het Europees bureau voor de geneesmiddelenbeoordeling hebben ingediend voor aripiprazole, een nieuw medicijn in onderzoek voor de behandeling van schizofrenie. Indien de aanvraag wordt gehonoreerd, wordt aripiprazole het eerste medicijn van een nieuwe generatie atypische anti-psychotica.

De aanvraag, die ingediend werd op 5 december, is gebaseerd op een uitgebreid, wereldwijd, klinisch ontwikkelingsprogramma voor aripiprazole, dat verschillende gecontroleerde trials van 52 weken inhield waarbij ruim 3400 patiënten met schizofrenie betrokken waren. Het onderzoek toonde aan dat aripiprazole een statistisch significante verbetering van symptomen van schizofrenie liet zien in vergelijking met een placebo. Het stakingpercentage van het gebruik van aripiprazole vanwege bijwerkingen lag niet hoger dan bij patiënten die een placebo kregen. Aripiprazole wordt ook onderzocht op bruikbaarheid bij andere psychiatrische aandoeningen, zoals psychose bij de ziekte van Alzheimer en bipolaire stoornissen. Bristol-Myers Squibb en Otsuka Pharmaceutical dienden op 31 oktober 2001 een aanvraag in voor een nieuw medicijn bij Food and Drug Administration (FDA)in de VS.

'Artsen en patiënten hebben bij behandeling van schizofrenie behoefte aan alternatieven die de werkzaamheid van de nieuwste anti-psychotica combineren met een gunstiger bijwerkingprofiel,' aldus Jeffrey Lieberman, arts, vice-voorzitter Psychiatrie, Professor in de Psychiatrie en Farmacologie aan de Universiteit van North Carolina in Chapel Hill. 'Hoewel er momenteel een aantal behandelingen is dat de symptomen van schizofrenie vermindert, blijft er een groep patiënten die stopt of verandert van medicatie als gevolg van de bijwerkingen; het verminderen van deze bijwerkingen kan tot betere klinische resultaten leiden.'

Aripiprazole heeft, naar men zegt, een werking die fundamenteel verschilt van de momenteel verkrijgbare anti-psychotica. Aripiprazole vertoont krachtig, partieel agonisme van D2 dopamine receptoren, geassocieerd met partieel agonisme van 5HT1a serotonine receptoren en antagonisme van 5HT2 serotonine receptoren. Deskundigen geloven dat het stabiliseren van de dopamine- en serotoninesystemen essentieel is voor het beheersen van schizofreniesymptomen en men veronderstelt dat de klinische effecten van aripiprazole teweeg worden gebracht door de werking van dit geneesmiddel op deze systemen.

'Schizofrenie treft niet alleen de patiënt diep, maar ook de verzorgers en familieleden van de patiënt,' zei Lamberto Andreotti, president voor Europa, Bristol-Myers Squibb. 'Wij hopen dat aripiprazole een significant alternatief wordt voor artsen, patiënten en hun verzorgers.'

'Otsuka Pharmaceutical is trots dat men deze belangwekkende, nieuwe chemische verbinding heeft ontdekt die een nieuw alternatief biedt voor miljoenen mensen die lijden aan schizofrenie,' vond Tatsuo Higuchi, president, Otsuka Pharmaceutical. 'Samen met Bristol-Myers Squibb zetten we ons in om deze volgende generatie atypische anti-psychotica volledig te ontwikkelen en om aripiprazole zo snel mogelijk beschikbaar te maken voor artsen en patiënten.'

Ernstige en aanhoudende geestesziekten

Schizofrenie is de meest chronische en slopende geestesziekte die er is; ongeveer één procent van de wereldbevolking lijdt hier aan. Schizofrenie verstoort het vermogen van iemand om helder na te denken, emoties te beheersen, besluiten te nemen en met anderen om te gaan. Deze aandoening manifesteert zich op bij jonge volwassenen en wordt gekenmerkt door positieve symptomen zoals hallucinaties, waanideeën en paranoia, en negatieve symptomen zoals afzondering van de maatschappij en emotionele vlakheid. Een patiënt blijft zijn leven lang aan deze aandoening lijden die enorme medische, sociale en financiële gevolgen kan hebben. Mensen die aan deze ziekte lijden hebben ook een verhoogd risico op suïcide en een verminderde levensverwachting.

Over Bristol-Myers Squibb Company en Otsuka Pharmaceutical Co., Ltd.

Bristol-Myers Squibb Company en Otsuka Pharmaceutical Co., Ltd., werken samen op het gebied van ontwikkeling en in de handel brengen van aripiprazole in Europa en de Verenigde Staten.

Otsuka Pharmaceutical werd 38 jaar geleden opgericht en is een gediversifieerde onderneming op het gebied van gezondheidszorg die geleid wordt door haar filosofie: 'Otsuka ontwikkelt nieuwe producten voor een betere gezondheid overal ter wereld'. Het bedrijf legt zich toe op onderzoek en ontwikkeling van innovatieve, medische, farmaceutische en voedingsproducten om de kwaliteit van leven te verbeteren. Otsuka Pharmaceutical is op vele gebieden werkzaam, o.a. het centrale zenuwstelsel, hart- en vaatziekten, maag-darmgebied, ademhalingswegen, dermatologie, oogaandoeningen, antikankertherapieën, en doet onderzoek naar de functie van genomen en proteïnen. Otsuka bestaat uit 23 bedrijven en heeft wereldwijd 13.500 mensen in dienst, en jaarinkomsten van USD 4 miljard.

Bristol-Myers Squibb Company is een onderneming met een omzet van USD 18 miljard op het gebied van farmaceutische en aanverwante medische producten. De missie van het bedrijf is om het leven van mensen te verlengen en te verbeteren. De neurologische tak van het bedrijf heeft een aantal gevestigde producten ontwikkeld voor de behandeling van aandoeningen als depressie en angstaanvallen.

Bezoek Bristol-Myers Squibb op: http://www.bms.com

Bezoek Otsuka op: http://www.otsuka.co.jp.

Website: http://www.otsuka.co.jp ; http://www.bms.com

Jeff Macdonald, +1-609-252-5771, of jeff.macdonald@bms.com, of Tessa Lush, +44-794-910-8568, beiden van Bristol-Myers Squibb; of Shinji Masaki van Otsuka Pharmaceutical Co., Ltd., +81-3-3292-0021, of
masakis@tky.otsuka.co.jp, of Alison Ross van Otsuka Pharmaceutical Europe
Ltd., +44-208-600-6770, or aross@otsuka-europe.com

17 dec 01 15:25