Gemeente Rotterdam

Overeenkomst beheer woonwagens

De gemeente Rotterdam heeft maandag 17 december met zes Rotterdamse woningcorporaties de 'Raamovereenkomst Overdracht en Beheer Woonwagens en Standplaatsen Rotterdam'. In de overeenkomst wordt de overdracht van huurwoonwagens en de uitgifte in erfpacht van de standplaatsen aan de corporaties geregeld. De overeenkomst vloeit voort uit de opheffing van de Woonwagenwet per 1 maart 1999. Namens de gemeente tekent wethouder Herman Meijer van o.m. Sociale Vernieuwing en Volkshuisvesting. De ondertekening vindt plaats om 14.00 uur in de Burgerzaal van het Stadhuis.

Tot op heden zijn de huurwoonwagens en standplaatsen eigendom van de gemeente Rotterdam. De daadwerkelijke overdracht is op 1 januari 2002. Voor de bewoners betekent dit dat ze vanaf die datum een andere huisbaas krijgen. Het overdragen van het beheer aan de corporaties, past in het beleid van de gemeente om woonwagenbewoners verder in te passen in het reguliere huisvestingsbeleid van de gemeente.

In de overeenkomst leggen Rotterdam en de corporaties onder meer afspraken vast over aspecten van volkshuisvesting, de taakverdeling op het gebied van beheer, de openbare ruimte, de handhaving van openbare orde en financiële en organisatorische aspecten die met de overdracht samenhangen. Naast de gemeente en de corporaties spelen ook de deelgemeenten een belangrijke rol. Zij dragen vooral zorg voor taken op het gebied van sociaal-cultureel werk, beheer en handhaving.

De corporaties aan wie het beheer wordt overgedragen zijn Woning Bedrijf Rotterdam, VL Wonen, De Combinatie Rotterdam, Vestia Groep, de Nieuwe Unie en Volkshuisvestingsgroep Woonbron/Maasoevers. Zij zullen het beheer overnemen van de woonwagens en standplaatsen gelegen aan de Albatroslaan, Bijenpark, Melanchtonweg, Pluizenmeer, Rietvoornstraat, Riet Hof Brouwerstraat en de Sevenaerstraat.