Gemeente Helden

Rapport ETIL: Komende tien jaar 24 ha bedrijventerrein in regio Helden noodzakelijk.
Het ETIL heeft op verzoek van de gemeente Helden een onderzoek uitgevoerd naar de bedrijventerreinenbehoefte in de regio Helden. De conclusies zijn vastgelegd in een recentelijk verschenen onderzoeksrapport.
Belangrijkste conclusie is, dat voor de periode 2001-2010 in de regio Helden 23,7 ha. netto bedrijventerrein ontwikkeld moet worden. Naast de reeds in ontwikkeling zijnde uitbreidingsfasen van bedrijventerreinen in Helden wil Helden samen met de regiogemeenten Kessel, Maasbree, Meijel, Neer, Roggel en Sevenum bekijken op welke manier aan deze planningsopgave voldaan kan worden.

In het ontwerp Provinciaal Omgevingsplan Limburg (POL) wordt aan enkele Limburgse gemeenten waaronder Helden een regionale functie toegekend. Deze functie houdt onder andere in, dat ruimte aanwezig is voor de ontwikkeling van regionaal verzorgende bedrijventerreinen.

Aangezien de bestaande bedrijventerreinen nagenoeg volledig zijn uitgegeven is de gemeente Helden momenteel bezig met de ontwikkeling c.q. uitbreiding van twee bedrijventerreinen, te weten bedrijvenpark J.F. Kennedylaan, 2e fase en industrieterrein Panningen, 2e en 3e fase. In totaal gaat het hierbij om ongveveer 18,5 ha. In het kader van de bestemmingsplannen voor deze bedrijventerreinen moet de gemeente Helden inzichtelijk maken hoeveel behoefte er bestaat aan ruimte voor bedrijven in de regio. Uit het Etil-rapport blijkt, dat na realisering van de ontwikkeling en uitbreiding van bovengenoemde bedrijventerreinen in de gemeente Helden er alsnog behoefte bestaat aan ruimte voor bedrijven voor ongeveer 5 ha. Het Etil noemt locaties in de gemeenten Helden, Kessel en Maasbree als optie voor realisering van dit deel van de benodigde ruimte.

Samen met de regiogemeenten wil de gemeente Helden bekijken op welke manier de extra benodigde ruimte voor bedrijventerreinen gerealiseerd kan worden. Daarom is afgesproken een regionaal overleg Economische Zaken op te starten. De taakstelling voor dit overleg is gezamenlijk tot nadere invulling en afstemming te komen. Hierbij zullen dan ook onderwerpen als segmenteringsbeleid (welke bedrijven op welke locatie) en het opstellen van een monitoringssysteem (bijvoorbeeld het periodiek in kaart brengen van ontwikkelingen voor de bedrijventerreinen in de regio) aan bod komen. Op deze manier wordt de samenwerking in de regio op het gebied van bedrijventerreinen bevorderd.