Ingezonden persbericht

Persbericht Woonbond

Huurders in Diemen krijgen honderden guldens huurverlaging Kerstcadeau voor Diemense huurders

Een aantal Diemense huurders krijgen dit jaar een mooi kerstcadeau. Verhuurder Grou-wels Daelmans doet zijn toezegging gestand om de huren te verlagen voor huurders met een smalle beurs. Hij verlaagt deze huren met terugwerkende kracht (vanaf 1 juli 2001). Van de circa 100 woningen in Diemens krijgen vijf huishoudens huurverlaging. De meest spectaculaire huurverlaging is er één van f 340,48 per maand. Een andere bewoner van het complex betaalt voortaan f 209,86 per maand minder. Eerder dit jaar halveerde Grouwels Daelmans al het huurverhogingspercentage per 1 juli 2001. Die-mense huurders kregen dit jaar maximaal 1,3% huurverhoging in plaats van 2,6%.

Het kerstcadeau is het resultaat van onderhandelingen van de Woonbond en een af-vaardiging van het Diemense Platform Tegen Hoge Huren met Grouwels Daelmans.

Het begon allemaal op 1 juli 1999. Het Platform Tegen Hoge Huren, waaronder veel oudere huurders, kraakte die dag een dure huurwoning van de particuliere verhuurder Vesteda. Vesteda, het woningfonds van het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds en ei-genaar van de gekraakte woning, was 'not amused' en weigerde de actievoerende huurders tegemoet te komen. Uit onderzoek van de Woonbond uit 1999 bleek dat Die-menaren gemiddeld een veel hoger deel van hun inkomen kwijt zijn aan huur dan ge-middeld in Nederland. De gemiddelde huur ligt in Diemen op 1216 gulden, terwijl dat landelijk f 669,- is.

Ook de huurverhogingen in Diemen waren over de laatste 10 jaar hoger dan gemiddeld in Nederland. Belangrijkste oorzaak: in Diemen zijn de meeste huurwoningen in het bezit van particuliere beleggers. Er zijn opvallend weinig sociale huurwoningen. Omdat wo-ningen van beleggers doorgaans veel duurder zijn dan huurwoningen van woningcorpo-raties, is er in Diemen een groot tekort aan betaalbare huurwoningen. De beleggers hebben jarenlang optimaal geprofiteerd van het maximale huurverhogingspercentage. Veel huurders hebben Diemen zelfs al verlaten omdat zij in financiële problemen waren gekomen.

Amsterdam, 17 december 2001
Nummer: U.01.930
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met
Gerda van Galen, tel. (020) 551 77 88, of (06) 2892 7505