FNV BONDGENOTEN

FNV Bondgenoten: Wärtsilä schendt OESO-gedragregels

FNV Bondgenoten: Wärtsilä schendt OESO-gedragregels

De handelswijze van het Finse bedrijf Wärtsilä rondom de sluiting van de vestiging in Zwolle, is in strijd met de OESO-gedragsregels voor Multinationale Ondernemingen. FNV-voorzitter Lodewijk de Waal en FNV Bondgenoten-voorzitter Hans de Vries melden dit vandaag in een brief aan het Nationaal Contactpunt Multinationale Ondernemingen.

Wärtsilä heeft het personeel in Zwolle niet voldoende ingelicht over de achtergronden van de sluiting van de fabriek aldaar. Zeker als het gaat om de verplaatsing van productie van Zwolle naar een vestiging in Triëst. Dat is in strijd met artikel 3 van de OESO-gedragsregels, dat ondernemingen voorschrijft werknemers informatie te geven die het mogelijk maakt om een goed beeld van de onderneming te vormen. Ook heeft het bedrijf artikel 6 van de regels geschonden. Daarin staat dat een onderneming personeel en ondernemingsraad redelijke tijd van tevoren moet aankondigen dat er verstrekkende wijzigingen van activiteiten met zwaarwegende gevolgen voor werknemers op stapel staan. FNV Bondgenoten vermoedt dat Wärtsilä werknemers, ondernemingsraad en vakbonden pas heeft ingelicht over de plannen voor Zwolle, nadat het definitieve besluit van de hoofddirectie in Finland al was genomen.

De vakbond vraagt het Contactpunt, een onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken, een onderzoek in te stellen naar de schending van de OESO-regels en daar, indien van toepassing, passende consequenties aan te verbinden.