BouwNed



Baarn, 17 december 2001
BouwNed-directeur J.L. van Tuinen:
"ZWART WERKEN MET WORTEL EN TAK UITROEIEN"
"Zwart werken in de bouw moet met wortel en tak worden uitgeroeid. Dergelijke onwettige praktijken zorgen voor een ernstige concurrentievervalsing ten opzichte van reguliere bouwbedrijven." Zo reageert mr. J.L. van Tuinen, algemeen directeur van BouwNed, op het onderzoek van het Sociaal Fonds Bouwnijverheid (SFB) naar de omvang van zwart werken in de bouw.

Over het algemeen treden zwartwerkers de regelgeving op het gebied van gezondheid, veiligheid en milieu met voeten. Daarmee wordt de maatschappij opgezadeld met schade en kosten die niet op de veroorzakers te verhalen zijn. Bovendien verrichten bouwvakkers zwart werk veelal in de avonduren en in weekenden, bovenop de normale werkweek. Het kan niet anders dan dat dit leidt tot extra ziekteverzuim en wao-instroom. "De bouwbedrijven worden opgezadeld met de kosten," aldus de heer Van Tuinen.

Als grootste ondernemersorganisatie in de bouw is BouwNed al jarenlang betrokken bij de bestrijding van zwart werken. Daarvoor zijn zelfs regionale stichtingen in het leven geroepen die op de bouwplaatsen controleren of er volgens de regels gewerkt wordt.

BouwNed is voorstander van een zo groot mogelijke transparantie om oneerlijke concurrentie tegen te gaan.
De heer Van Tuinen: "Wij hebben destijds aangedrongen op het invoeren van het Franse registratiesysteem. Een bord op de bouwplaats laat dan zien dat er een bouwvergunning is afgegeven en vermeldt bovendien welke aannemer het werk uitvoert."
Mede op initiatief van BouwNed, loopt er in enkele gemeenten al enige tijd een proef met dit Franse systeem. Begin volgend jaar zal het ministerie van VROM de resultaten van deze proef evalueren. De heer Van Tuinen: "Het onderzoek van SFB toont eens te meer aan, dat het ministerie geen andere keuze heeft dan dit systeem zo snel mogelijk landelijk in te voeren."

Overigens dekt dit systeem uitsluitend werken waarvoor een bouwvergunning is vereist. Zwart werken bij kleine verbouwingen die niet vergunningsplichtig zijn, is veel lastiger te bestrijden. "Wij kunnen opdrachtgevers slechts wijzen op de grote risico's die zij lopen, zoals inferieure kwaliteit, geen garanties en persoonlijke aansprakelijkheid bij ongevallen," aldus de heer Van Tuinen.

BouwNed dringt er bij de overheid op aan zwart werken effectief te bestrijden. "Daar heeft de overheid zelf ook groot belang bij, want zij loopt enorme bedragen aan belastingen en premies mis," rekent de BouwNed-directeur voor.