Ingezonden persbericht


STUDIEDAG 'IT-KANSEN IN MIDDEN- EN OOST-EUROPA'
(17 december 2001; info http://www.monitor.nl)

Het tekort aan ervaren IT-ers blijft nijpend en er is volgens brancheorganisatie FENIT een groot aantal onvervulde IT-vacatures. Daarnaast zijn de kosten van software-ontwikkeling in Nederland hoog. Vanwege het huidige economische klimaat zal de noodzaak tot kostenbesparing steeds belangrijker worden. Ook zal de belangstelling voor nieuwe Europese afzetmarkten toenemen.

IT-kansen in Midden- en Oost-Europa
Verschillende landen in Midden- en Oost-Europa hebben hoogontwikkelde onderwijssystemen en beschikken over grote aantallen IT-ers, waarbij de loonkosten beduidend lager zijn dan in Nederland. Tientallen Nederlandse bedrijven hebben al software laten bouwen in Tsjechië, Hongarije, Rusland, Roemenië, Bulgarije en de Baltische staten. Tevens vinden we er interessante afzetmarkten voor Nederlandse bedrijven. Elke organisatie die zelf software maakt, groot of klein, zou daarom serieus moeten nadenken over de buitenland route. Ter ondersteuning wordt een uitgebreide studiedag over dit onderwerp georganiseerd.

Programma

* IT-kansen in Midden- en Oost-Europa: de stand van zaken
Paul Tjia is senior consultant bij GPI Consultancy en is al tien jaar betrokken bij de internationale productie van software. Hij gaat in op de voordelen van deze manier van werken en hij geeft een overzicht van de ervaringen van Nederlandse bedrijven.

* De IT-sector van Midden- en Oost-Europa

Mark Bownas is partner bij KPMG Hongarije gaat in op de huidige ontwikkelingen in de IT-sector in Midden- en Oost-Europa, waaronder de bescherming van het intellectueel eigendom.

* Outsourcing naar Midden-Europa

Tsjechië heeft een groot aanbod aan gekwalificeerde IT-bedrijven. Cleverlance is een softwarehuis uit Praag en werkt voor westerse klanten. Jakub Dosoudil, een van de oprichters van Cleverlance, zal uitleggen hoe buitenlandse projecten uitgevoerd worden.

* Projectmanagement bij internationale IT-projecten
Het Amsterdamse ANOX heeft al enige jaren ervaring met Joegoslavië. De communicatie en het managen van de projecten gebeurt voor een belangrijk deel via een Extranet. Boban Vukicevic, manager, zal de mogelijkheden van deze tool nader belichten.

* Het omgaan met de cultuurverschillen

Lisette Breukink is directeur van Lizatec en zette drie jaar geleden een software factory op in Sint Petersburg. Ze zal uitleggen hoe ze effectief met de cultuurverschillen omgaat. Het creeëren van win-win situaties staat hierbij centraal.

* Oost-Europa: ook als IT-afzetmarkt

Wiljo Verbruggen is een van de oprichters van Infopulse en is verantwoordelijk voor de buitenlandse software activiteiten. Er zijn vestigingen in onder andere Roemenië en Oekraïne. De doelstelling is dat een groot deel van de omzet van de lokale markten afkomstig is.
* Subsidiemogelijkheden voor Midden- en Oost-Europa
Oekraïne is een zeer groot maar onbekend land. Jeroen Fiers, oprichter van Outsourcing Planet, zal ingaan op zijn samenwerking met programmeurs uit Kiev en wil voor hun toekomstige activiteiten gebruik maken van subsidies. Theo Kras, adviseur bij Croy Consultancy, bespreekt de verschillende subsidiemogelijkheden.

Organisatie
De studiedag is in Leusden op 17 december 2001 van 9.00 uur tot 17.00 uur. Prijs: EUR 495 bij aanmelding voor 19 november en EUR 520 daarna (inclusief lunch en cursusmateriaal, exclusief 19% BTW). Voor inhoudelijke informatie: GPI Consultancy, tel 010-4254172. De dag wordt georganiseerd door Monitor, Makelaars in Kennis. Aanmelden: telefoon 020-6203930, fax 020-6208480 of online
http://www.monitor.nl/lon1201.htm


--
=--=--=--=--=--=--=--=--=--=--=--=--=--=--=--=--=--=--=--=

Monitor http://www.monitor.nl Makelaars in kennis monitor@monitor.nl Postbus 93.580 telefoon 020 - 6203930 1090 EB Amsterdam fax 020 - 6208480 =--=--=--=--=--=--=--=--=--=--=--=--=--=--=--=--=--=--=--=