Opkopzorg


17-12-2001

Rapport 'Verzorgde toegang' sluit aan op AWBZ-beleid

In opdracht van het kabinet is het rapport Verzorgde toegang gepubliceerd. Dit is een onderzoek van de IBO-werkgroep onder leiding van J.F. Buurmeijer naar de toegang tot de zorg en de indicatiestelling in de AWBZ. Het kabinet heeft positief gereageerd op het rapport. De IBO-werkgroep stelt vast dat door de introductie van de Regionale Indicatieorganen (RIOs) de toegang tot de AWBZ-zorg is verbeterd. Een constatering die wordt gevolgd door de aanbeveling dat aanscherping van het ingezette beleid noodzakelijk is.

Het kabinet constateert dat het rapport van de IBO-werkgroep aansluit op het ingezette beleid van de AWBZ-modernisering. De noodzaak van een functiegerichte indicatiestelling wordt onderschreven door de werkgroep; daarmee wordt de keuzevrijheid van de cliënt gewaarborgd en voorsorteren door het RIO voorkomen.
Aanbevelingen De IBO-werkgroep komt samenvattend tot de aanbeveling dat de komende jaren een meer uniformerende en objectiverende sturingsfilosofie nodig is. De werkgroep stelt daarom voor een college in te stellen dat de programmering van de aanbevelingen van de werkgroep voor zijn rekening neemt. Dit college moet periodiek rapporteren over de voortgang en eventuele knelpunten. Bedoeling is dat over twee jaar forse resultaten moeten zijn geboekt op de aspecten integraal, onafhankelijk en objectief indiceren en op de aspecten bedrijfsvoering en toezicht. Het kabinet zal het voorstel voor zon college overnemen.
Lees over deze en andere aanbevelingen het rapport Verzorgde toegang en het kabinetsstandpunt ten aanzien van het rapport.