Provincie Zeeland

Twee aanbiedingen voor bouw schepen fiets-/voetveer

De provincie Zeeland heeft twee aanbiedingen ontvangen voor de bouw van schepen voor het fiets-/voetveer tussen Vlissingen en Breskens. De aanbieders zijn Damen Shipyards in Gorinchem en Abeking und Rasmussen in Lemwerder, Duitsland.
De offertes zijn in aanwezigheid van notaris mr. R.A. Vegter in Middelburg gedaan, waarbij de prijsaanbiedingen ongeopend ter bewaring bij de notaris zijn gegeven.
Een selectiecommissie, onder voorzitterschap van directeur ir. Ch.B. Landré van de provinciale directie infrastructuur en vervoer, gaat de aanbiedingen eerst onderzoeken op compleetheid, waarna de technische aspecten en voorwaarden worden beoordeeld. Voldaan moet worden aan onder meer eisen van veiligheid, techniek en capaciteit. De schepen moeten toegankelijk zijn voor mensen met een functiebeperking; ook wordt nagegaan of brommobielen aan boord kunnen. Pas als de technische aspecten in orde zijn bevonden, worden de prijsaanbiedingen geopend en vergeleken.
In de selectiecommissie zitten financiële, juridische, nautische en infrastructurele deskundigen van de provincie. De commissie wordt bijgestaan door externe nautische en juridisch-organisatorische deskundigen.
De beoordeling van de selectiecommissie moet uitmonden in een advies aan gedeputeerde staten, die een aanbestedingsvoorstel doen aan provinciale staten. Dat voorstel moet uitmonden in een gunning die in het eerste kwartaal van komend jaar wordt gedaan. Direct daarna moet de aanbestedingsprocedure voor de exploitatie van het fiets-/voetveer in gang worden gezet. Ook de voorzieningen aan de wal moeten worden aanbesteed.
Beide aanbestedingen verlopen, net als die voor de bouw van de schepen, volgens de Europese regelgeving.
Het fiets-/voetveer komt in de plaats van het huidige veer Vlissingen-Breskens; het moet in de vaart komen als de Westerscheldetunnel in gebruik wordt genomen. De Provinciale Stoombootdiensten in Zeeland houden per gelijke datum op te bestaan.

17 december 2001, mw. J.C. van Nieuwenhuijze, tel. 0118-631402, nr. 83/2001