LCI Technology Group NV

Persbericht
Doorstart van LCI bedrijven, holding in faillissement

's-Hertogenbosch, 17 december 2001

De nieuw benoemde directie en de bewindvoerders van LCI Technology Group nv hebben een herstelplan voor het bedrijf opgesteld. Hiermee is een doorstart gerealiseerd van tien dochterbedrijven, die alle gekenmerkt worden door een gezonde bedrijfsvoering en die elk voor zich financieel winstgevend zijn. Deze bedrijven zijn in een nieuw holdingbedrijf BTG (Benelux Technology Group) bijeengebracht en deze bedrijven zijn daardoor vrij van de claims, die op de LCI Technology Group rusten. In deze nieuwe groep van tien bedrijven bestaan goede uitgangspunten voor een groei in omzet en winstgevendheid.
De overige verlieslatende en marginale activiteiten worden gesaneerd door sluiting of verkoop. Directie en bewindvoerders hebben voor het oude holdingbedrijf LCI Technology Group nv inmiddels faillissement aangevraagd.

De problemen, waarin LCI in de afgelopen maanden is terechtgekomen, zijn volgens de directie en de bewindvoerders van een zodanige omvang dat deze alleen op te lossen zijn door een harde sanering van activiteiten van LCI. De ingrepen houden in:


· het plaatsen van de gezonde bedrijven in een nieuwe holding (BTG);
· het afstoten of sluiten van alle overige activiteiten;
· het stopzetten van eigen investeringen in SmartPen.
De doorstart van de gezonde bedrijven is in nauw overleg met de betrokken managers van de bedrijven gerealiseerd. De meest betrokken banken hebben met dit plan ingestemd.

De groep van gezonde bedrijven, die in de nieuwe holding (BTG) zijn geplaatst, zijn actief in Nederland, België, Luxemburg en Denemarken. Het gaat om: Consultants, Product Services, Ultima, Covra, Prodata, DLI, SoftCell, Erudict, System Solutions Luxembourg en Intermate.

De nu afgesplitste groep van bedrijven heeft in het jaar 2000-2001 een omzet gerealiseerd van E 169 miljoen en een netto winst behaald van E 3.8 miljoen. De omzet voor het eerste halfjaar bedraagt E 78 miljoen. Het balanstotaal van deze groep van bedrijven is E 60 miljoen. In het totaal werken bij deze groep ruim 600 personen.
De verwachting is dat elk bedrijf binnen deze groep van financieel gezonde bedrijven in de ICT sector een autonome groei kan realiseren en een groei van de winstgevendheid.
Een verdere uitbouw, maar ook het verkopen van bedrijven uit deze groep behoort tot de mogelijkheden.
Alle overige activiteiten van LCI worden afgestoten door verkoop of sluiting of verdwijnen door faillissementen zoals de bedrijven in Oostenrijk. De directe aanleiding tot de problemen in LCI Technology Group zijn de grote verliezen die LCI in de afgelopen jaren in Oostenrijk heeft geleden. Deze verliezen zijn door frauduleus handelen verstopt gebleven en mede door fraude ontstaan. Doordat de Nederlandse holding garanties heeft afgegeven aan Oostenrijkse banken en leveranciers is een belangrijk deel van deze verliezen terechtgekomen bij de Nederlandse holding.
De financiële problemen bij LCI zijn ook veroorzaakt door de hoge investeringen, die gedaan zijn voor de ontwikkeling van SmartPen. Tegenover die investeringen staan geringe inkomsten uit een pilootproject terwijl er nog geen inkomsten zijn uit daadwerkelijke verkoop. Aangezien de kans op een succesvolle beursgang van SmartPen door deze omstandigheden en onder het huidige beursklimaat zeer gering is, wordt de optie van een beursgang van SmartPen niet langer realistisch en haalbaar geacht. De optierechten, die zouden worden toegekend aan de aandeelhouders, komen daarmee te vervallen. Zeer aanzienlijke investeringen in marketing en verdere commercialisatie en productie van de SmartPen zullen nog nodig zijn om de verkoop van pennen te kunnen realiseren. LCI kan deze kosten niet langer dragen. Daarom is besloten de activiteiten geheel of gedeeltelijk te verkopen.
De schulden uit Oostenrijk tezamen met de investeringen in SmartPen vormen een veel te hoge last voor LCI Technology Group nv. Directie en bewindvoerders hebben dan ook moeten besluiten om de rechtbank te vragen om de lopende surseance van betaling om te zetten naar een faillissement. LCI Technology Group nv heeft inmiddels een verklaring gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel dat haar gepubliceerde jaarcijfers over het boekjaar 2000-2001 (dat eindigde op 30 april 2001) en eventueel ook de jaren daarvoor niet juist waren. Dit is het gevolg van de ontdekking van de geconstateerde verliezen en onregelmatigheden in haar vestigingen in Oostenrijk. De jaarcijfers over het jaar 2000-2001 dienen dan ook te worden gecorrigeerd en geverifieerd. Deze gecorrigeerde jaarcijfers zullen worden gepubliceerd tegelijk met de halfjaarcijfers. Zodra een publicatiedatum is vastgesteld zullen deze worden gepubliceerd. In deze publicatie zal tevens een datum worden bekend gemaakt voor een Bijzondere Vergadering van Aandeelhouders, waarin verantwoording zal worden afgelegd over de gang van zaken in de afgelopen periode.

LCI Technology Group NV
LCI Technology Group (LCI) is een groep van bedrijven actief in de Informatie en Communicatie Technologie.
Bij de bedrijven van LCI werken wereldwijd circa 900 personen. De medewerkers van LCI zijn hoog gespecialiseerde ICT consultants, ontwikkelaars, uitvoerders en projectmanagers. Zij stellen hun kennis in dienst van meer dan 400 grote bedrijven en overheden. LCI bedrijven zijn actief op de volgende gebieden: on-line education; security; wireless office information (B2B); Execution Chain Management; software & consulting; secure printing; authentication; E2E security; encryption; integration and services; media on-line content; content development; helpdesk; customer support; network monitoring; outsourcing; application software; application service providers; security consulting; mobile application development, etc. LCI Technology Group is genoteerd op de effectenbeurs van Amsterdam, Euronext Amsterdam (tickersymbool: LCI).
LCI is actief in 14 landen in Europa en de Verenigde Staten met bedrijven die onder meer zijn gevestigd in België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk, Tsjechië en de Verenigde Staten van Amerika. Het hoofdkantoor van LCI Technology Group NV is gevestigd in Nederland.

Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met:


· LCI Technology Group N.V.
Tel.: + 31 73 645 5255
Fax + 31 73 645 5296
E-mail info@nl.lcigroup.com

Opmerking: Bepaalde verklaringen en uitspraken in dit persbericht, voor zover niet historisch van aard en verifieerbaar, zijn ' toekomstgericht' en kunnen worden beschouwd als verwachtingen ten aanzien van toekomstige gebeurtenissen en resultaten met betrekking tot LCI Technology Group N.V. en haar zakelijke operaties. De voorspellingen die uit deze verklaringen en uitspraken kunnen worden afgeleid zijn onderhevig aan risicofactoren en onzekerheden en als gevolg hiervan kunnen de daadwerkelijke resultaten van de LCI Technology Group N.V. aanzienlijk verschillen van de in dit persbericht beschreven of geïmpliceerde resultaten en prestaties.