FNV

ABVAKABO FNV EN FNV KIEM ZIEN AF VAN FUSIE
kiembeheer - kiembehe@dds.nl

Na een jaar van voorbereidingen zien de vakbonden ABVAKABO FNV en FNV KIEM af van een fusie in mei 2002. De verenigingen van beide bonden konden het niet eens worden over de tijdplanning en structuur van de nieuw te vormen vereniging. De bondsbesturen van beide organisaties hebben vandaag vast moeten stellen dat er tot hun grote teleurstelling geen ruimte is om op afzienbare termijn de geconstateerde tegenstelling te overbruggen. De besturen hebben daarop besloten de werkzaamheden om tot één vereniging te komen stil te leggen.

Beide bonden hadden eerder geconstateerd dat een fusie kon leiden tot een grotere en vooral sterkere en meer doelmatige organisatie. Beide organisaties hebben veel te maken met overheidsbeleid waar het gaat om het functioneren van hun sectoren. Een sterk punt van FNV KIEM is dat zij veel ervaring hebben met het werk voor de zogenaamde zelfstandigen zonder personeel. Een groep werknemers waar ABVAKABO FNV steeds meer mee te maken krijgt, vooral in de sectoren zorg en welzijn. ABVAKABO FNV heeft een uitgebreid kantorennetwerk, dat voor de leden van FNV KIEM juist weer een zeer aantrekkelijke optie betekende. Over de voordelen van samengaan waren partijen het dan ook zonder meer eens.

De ontstane tegenstelling heeft te maken met de inrichting van de nieuwe vereniging. ABVAKABO FNV werkt sinds enige maanden met een zogenaamd mixmodel, waardoor leden via twee lijnen invloed kunnen uitoefenen op het bondsbeleid. Enerzijds via de zogenaamde afdelingslijn en anderzijds via de zogenaamde sectorenlijn. Daarmee is in de ogen van ABVAKABO FNV een maximale invloed van de leden mogelijk op het gevoerde en te voeren bondsbeleid. Door ABVAKABO FNV was bij de invoering van de nieuwe werkwijze toegezegd in 2003 te evalueren op doelmatigheid en effectiviteit. Tot voor kort werkte ABAVAKABO FNV nog vooral via het afdelingsmodel. FNV KIEM - sinds een aantal jaren specifiek werkend vanuit het sectorenmodel - volgt ABVAKABO FNV in het mixmodel maar heeft twijfel over de uitkomst van de geplande evaluatie van het mixmodel bij ABVAKABO FNV. Men was bevreesd dat de evaluatie uiteindelijk weer zou kunnen leiden tot een keuze voor het afdelingsmodel. Een keus die voor de achterban van FNV KIEM niet acceptabel zou zijn. Een jaar langer uitstel van de fusie vanwege de geplande evaluatie zat er bij ABVAKABO FNV niet in. Ook een vervroeging van de evaluatie was niet mogelijk.

De twee organisaties zullen waar mogelijk in de komende jaren wel samen blijven werken.

Zoetermeer/Amsterdam, 17 december 2001

Meer nieuws? Ga naar http://www.fnv.nl/kiem.