FNV

Loonruimte voor solidariteit
mondiaal - marjan.brunner@vc.fnv.nl

FNV CAO-coördinator Henk van der Kolk heeft FNV-onderhandelaars opgeroepen om werk te maken van loonruimte voor solidariteit. Volgens Van der Kolk zijn de tot nu toe behaalde resultaten fantastisch maar er moeten meer CAO- afspraken komen ter ondersteuning van vakbonden en werknemers in ontwikkelingslanden.

FNV CAO-coördinator Henk van der Kolk heeft CAO-onderhandelaars opgeroepen om werk te maken van loonruimte voor solidariteit.

Deze oproep deed Van der Kolk tijdens de presentatie van het CAO-jaarboek van de FNV, "Brains in actie", in Amsterdam op 14 december jl.

Een aantal voorbeelden van gemaakte afspraken in CAO`s, die bijdragen aan de financiering van vakbondsprojecten in ontwikkelingslanden, staat vermeld in het Jaarboek. Van der Kolk noemde deze fantastisch. "Maar er moeten meer van dit soort afspraken komen. Ik roep alle FNV-onderhandelaars op om daar in het komende CAO-seizoen mee aan de slag te gaan".

Sinds 2000 stimuleert de FNV om via CAO`s de financiële steun aan vakbonden en werknemers in ontwikkelingslanden te vergroten. In 2001 is voor rond een miljoen gulden aan solidariteitsbijdragen in CAO`s afgesproken.

De FNV financiert per jaar zo`n 200 projecten in ontwikkelingslanden en Oost-Europa. De projecten hebben over het algemeen tot doel de vakbonden aldaar op te bouwen en te versterken zodat zij zelf op kunnen komen voor betere arbeidsvoorwaarden.

Meer informatie over de internationale samenwerking van de FNV: http://www.fnv.nl/mondiaal (FNV Mondiaal)

17 december 2001

Meer nieuws? Ga naar http://www.fnv.nl/mondiaal .