Gemeente Gilze en Rijen

Vergader agenda

Agenda Raadsvergadering - 17 december 2001

Hieronder de agenda-punten voor de Raadsvergadering. Klik op de punten waar u meer over wilt lezen om het agenda-punt in Word'97- formaat te downloaden.

1. Notulen van de vergadering van 29 oktober 2001
2. Ingekomen stukken

3. Voorstel inzake vaststellen belastingverordeningen 2002. Toelichting
De belastingverordeningen voor het jaar 2002 moeten zoals gebruikelijk worden aangepast. Aanleiding hiertoe is vooral het opnemen van nieuwe tarieven welke aansluiten bij de geraamde opbrengst van de begroting 2002. Ook de omzetting van guldens naar eurobedragen is vereist. Daarnaast zijn diverse redactionele aanpassingen gewenst om aansluiting te blijven houden bij wetswijzigingen. Voor de heffing van de gemeentelijke belastingen met een ingangsdatum 1 januari 2002 is het noodzakelijk de verordeningen nog dit jaar tijdig vast te stellen en te publiceren. Eveneens is aan dit voorstel toegevoegd de "belastingparagraaf" onderdeel uitmakend van de begroting 2002.


4. Voorstel inzake storting bijdrage (afscheid burgemeester Aarts) in het cadeaufonds carillon.
Toelichting
Voorgesteld wordt een bedrag van 4.023,36 (¤ 1.825,72) vanuit de post Afscheid burgemeester over te hevelen naar het cadeaufonds carillon (t.b.v. het afscheid van burgemeester Aarts) en de dan nog resterende gelden uit de post Afscheid burgemeester (ca. 3.310,- (¤ 1.502,01) ) te storten in de algemene reserve.


5. Voorstel inzake vaststellen van een verordening regelend de externe klachtbehandeling alsmede tot het instellen van een (ombuds)commissie.
Toelichting
Voorgesteld wordt over te gaan tot vaststelling van een verordening regelend de externe klachtbehandeling. Tevens wordt voorgesteld de bestaande commissie bezwaar en beroepschriften te belasten met de klachtbehandeling in tweede termijn (waardoor een soort "hoger beroep" ontstaat). Deze commissie gaat alsdan de functie ombudsman vervullen en als afzonderlijke externe commissie klachten over gedragingen van een bestuursorgaan, indien daarom wordt verzocht, nogmaals onderzoeken.


6. Voorstel inzake opheffing gemeenschappelijke regeling Bestuursacademie Zuid-Nederland.
Toelichting
Voorgesteld wordt te besluiten tot beëindiging van de gemeenschappelijke regeling Bestuursacademie Zuid-Nederland en de hieruit voortvloeiende kosten ten laste te brengen van de algemene reserve.


7. Voorstel inzake verkoop van het voormalig Cambreurcollege met ondergrond.
Toelichting
Op 4 december 2001 heeft het college in principe ingestemd met de verkoop aan de Stichting Educatie en Beroepsonderwijs van een perceel met opstallen (het voormalige Cambreurcollge) aan de Mgr. Nolensstraat 4 te Rijen. De onderhandelingen hebben geleid tot een getekende koopovereenkomst.


8. Voorstel tot het beschikbaar stellen van een krediet ten behoeve van vervangen van twee nog onder MS-Dos werkende software-pakketten.
Toelichting
Door de overgang naar Windows is het werken onder MS-DOS programmatuur steeds beperkter geworden. Met een tweetal applicaties kunnen we niet meer werken. Het betreft het gebruik van de verkeerstel apparatuur en het gebruik van de snijplotter voor het vervaardigen van straatnaamborden e.d.


9. Voorstel tot het beschikbaar stellen van een krediet ten behoeve van aanschaf twee licenties Micro Station J en twee 21"-beeldschermen.
Toelichting
Door het veelvuldig gebruik van onze geautomatiseerde tekenwerkplekken is de capaciteit te klein. Om geen stagnatie in het werk te krijgen is het noodzakelijk over te gaan tot uitbreiding van het aantal tekenstations met twee stuks. Deze worden uitgerust met grote 21" beeldschermen.


10. Voorstel inzake wijziging van een aantal gemeentelijke verordeningen en beleidsregels in het kader van de euro (op 1 januari 2002)
Toelichting
Op 1 januari 2002 is de invoering van de euro een feit. Aangezien vanaf die datum de euro het enig wettelijk betaalmiddel wordt, dienen alle gemeentelijke verordeningen en beleidsregels waarin sprake is van een relatie met de guldeneenheid te worden aangepast op de invoering van de euro. Tevens wordt in dit voorstel nader ingegaan op het gemeentelijk beleid inzake afronding van bedragen bij de omrekening van de gulden- naar eurobedragen.


11. Vervallen

12. Voorstel inzake vaststellen treasurystatuut gemeente Gilze en Rijen.
Toelichting
Ingevolge de Wet financiering decentrale overheden (Fido) zijn gemeenten verplicht voor 1 januari 2002 een treasurystatuut vast te stellen.


13. Voorstel inzake eervol ontslag mevrouw H Rekkers-Kranendonk uit haar functie van lid van de commissie Bezwaar en Beroep en benoemen van een nieuw lid.
Toelichting
Mevrouw mr. H. Rekkers-Kranendonk is door uw raad benoemd als lid van de externe commissie Bezwaar en Beroep (B&B) tot einde raadsperiode 1998-2002.
Mevrouw Rekkers heeft via een schrijven van 18 september 2001 te kennen gegeven te willen stoppen met deze werkzaamheden. Gelet op het bepaalde in artikel 3 van de Verordening inzake de behandeling van bezwaar- en beroepschriften wordt voorgesteld in navolging van het B&W-besluit van 20 november jongstleden, mevrouw mr. H. Rekkers-Kranendonk eervol te ontslaan uit deze functie. Voor de opvulling van deze vacature wordt mr J.A.P.M. van den Bosch voorgedragen.


14. Voorstel tot het beschikbaar stellen ven een krediet ten behoeve van variantenstudie rondweg Rijen.
Toelichting
Voor een onderzoek t.b.v. de eventuele aanleg van een noordelijke of oostelijke rondweg in Rijen is een krediet benodigd van 25.000,-- (¤ 11.344,--) inclusief BTW.


15. Voorstel inzake wijziging van de "Verordening winkeltijden Gilze en Rijen".
Toelichting
Gelet op de uitspraak van de president van het College van Beroep voor het bedrijfsleven dient een nieuwe Verordening winkeltijden vastgesteld te worden. In een overleg van 27 september jl. is met alle betrokken afgesproken dat de aanwijzing van de koopzondagen in het vervolg zowel per kern als per branche geschiedt. Voor de kernen, Gilze, Rijen en Molenschot en de verschillende branches zullen afzonderlijke koopzon- en feestdagen worden aangewezen. De betreffende ondernemers die in een bepaalde branche vallen mogen echter niet open zijn als de winkels in de kern, waar zij gevestigd zijn, open zijn.
Wij stellen u voor in te stemmen met het voorliggende ontwerp 'verordening winkeltijden gemeente Gilze en Rijen' en tot vaststelling over te gaan.


16. Voorstel tot het beschikbaar stellen van een krediet ten behoeve van binnenschilderwerk c.a. basisschool De Spie. Toelichting
Gebleken is, dat de binnenzijde van basisschool De Spie, gelegen aan de Atalanta 18 te Rijen, geschilderd dient te worden. De kosten hiervan bedragen in totaal 89.410,00 inclusief BTW. Voorgesteld wordt deze uitgave éénmalig ten laste te brengen van de voorziening 'Onderhoud bruikleenscholen'.


17. Voorstel inzake onderwijshuisvestingsprogramma 2002. Toelichting
In de 'Wet op het primair onderwijs' (WPO) is aan de raad de zorg voor huisvesting voor de basisscholen opgedragen. De gemeenteraad dient daarom voor 2002 een onderwijshuisvestingsprogramma en het onderwijshuisvestingsbudget vast te stellen. Verder is vaststelling noodzakelijk van het overzicht van die voorzieningen die zijn aangevraagd dan wel nodig zijn, die niet op het programma zijn opgenomen.


18. Voorstel inzake vaststellen cultuurnota. Toelichting
In 1997 is door de gemeenteraad de huidige gemeentelijke cultuurnota vastgesteld. In het cultureel actieplan, dat onderdeel uitmaakt van deze nota, is aangegeven dat deze nota om de 3 jaar geëvalueerd dient te worden. Dat moment is nu aangebroken. Bijgevoegd treft uw raad ter vaststelling aan de Cultuurnota Gemeente Gilze en Rijen 2002-2004.


19. Voorstel inzake erfpachtovereenkomst en huurovereenkomst ten behoeve van accommodatie Politiehondenvereniging De Vijf Eiken en Postduivenvereniging Het Zuiden.
Toelichting
In mei 1999 is de gemeente eigenaar geworden van het terrein van de voormalige steenfabriek 'Vijf Eiken'. Politiehondenvereniging De Vijf Eiken en Postduivenvereniging Het Zuiden maken al enige jaren gedeeltelijk gebruik van dit terrein. Voorgesteld wordt om voor een periode van 25 jaar een erfpachtovereenkomst met betrekking tot het buitenterrein aan te gaan met de beide verenigingen en daaraan gekoppeld een huurovereenkomst voor een periode van vijf jaar met stilzwijgende verlenging voor wat betreft de gebouwen.


20. Voorstel inzake vaststellen diverse begrotingswijzigingen.
De stukken behorende bij elk agendapunt liggen, voor zover mogelijk, ter inzage voor de leden op de leeskamer van de raad van 12 tot en met 14 december 2001. Verzocht wordt opmerkingen omtrent de notulen uiterlijk 14 december 2001 kenbaar te maken bij de groep Post & Archief.

---