Euronext Brussels

Persberichten - 18/12/2001

Agfa-Gevaert N.V. - Directie en vakbonden van Agfa-Gevaert N.V. bereiken akkoord over sociaal plan in kader van groei- en efficiëntieplan Horizon

Directie en vakbonden van Agfa-Gevaert N.V. bereiken akkoord over sociaal plan in kader van groei- en efficiëntieplan Horizon

Mortsel (België), 17 december 2001 - Nadat vorige week vrijdag een akkoord werd getekend met de bediendevakbonden, hebben directie en arbeidersvakbonden van Agfa-Gevaert N.V. vandaag een akkoord ondertekend over het sociaal plan dat de herstructureringsmaatregelen in het kader van het groei- en efficiëntieplan Horizon zal begeleiden.

Hiermee wordt de onderhandelingsfase afgesloten en kan Agfa, zoals voorzien in de procedure, de aanvraag tot erkenning als bedrijf in herstructurering indienen.

Zowel met de arbeiders- als met de bediendevakbonden werd overeengekomen om de brugpensioenleeftijd te verlagen van 58 naar 55 jaar. Arbeiders geboren in 1945 of vroeger gaan verplicht met brugpensioen, werknemers van de geboortejaren 1946 en 1947 kunnen op de regeling intekenen. De onderneming zal de betrokken medewerkers de bestaande brugpensioenvergoeding toekennen.

Naast de brugpensioenregeling zal de directie tijdkrediet en loopbaanvermindering aantrekkelijker maken door het toekennen van een maandelijkse aanmoedigingspremie. Medewerkers in bedreigde functies kunnen een beroep doen op een interne plaatsingscel. Deze zal hen begeleiden op het vlak van herscholing met het oog op mutatie naar vrijkomende functies.

Ook met de kaderleden werd een akkoord bereikt voor een uitstapregeling vanaf 55 jaar.

Deze maatregelen moeten het mogelijk maken om de geplande besparingsdoelstelling van 750 voltijdse equivalenten (350 arbeiders, 275 bedienden en 125 kaderleden) in het Mortselse hoofdkwartier van de Groep te realiseren.

Het akkoord kadert in het wereldwijde Horizon-plan voor jaarlijkse besparingen ten bedrage van ongeveer 550 miljoen Euro. Ze zullen deels gerealiseerd worden in 2002, reeds een aanzienlijk effect hebben op 2003 en hun volledige positieve bijdrage leveren vanaf 2004.

Bron: Agfa-Gevaert N.V.
Provider: Euronext Brussels