Euronext Brussels

Persberichten - 18/12/2001

Agfa HealthCare: nieuwste ontwikkelingen en technologieën op RSNA 2001

Agfa HealthCare: nieuwste ontwikkelingen en technologieën op RSNA 2001

Mortsel (België), 2001-12-17 - Van 25 tot 29 november vond in Chicago (VS) de 87ste editie van het jaarlijkse congres van de Radiological Society of North America (RSNA) plaats. Deze vereniging heeft tot doel om radiologen en verwante gezondheidswetenschappers uit de hele wereld educatieve programma's en materiaal van de hoogste kwaliteit te verlenen en om de kwaliteit van deze activiteiten constant te verbeteren. Zij streeft ernaar om onderzoek in alle facetten van radiologie en verwante wetenschappen te promoten. Tijdens de jaarlijkse meeting worden de nieuwste ontwikkelingen en technologieën op het vlak van radiologie aan de medische wereld voorgesteld.

RSNA 2001 was voor Agfa de perfecte gelegenheid om zijn onlangs herdoopte HealthCare Business Group (vroeger Medical Imaging) aan de radiologische gemeenschap voor te stellen. HealthCare is onderverdeeld in de business units Imaging en Informatics.

Agfa maakte van RSNA 2001 gebruik om zijn laatste technologische successen te presenteren. Agfas business unit Imaging biedt zowel digitale als analoge beeldvormingoplossingen voor algemene radiologie en mammografie, die moeiteloos in de bestaande processen kunnen worden geïntegreerd. De Informatics business unit levert moderne beeld- en informatie-beheerssystemen, die een logische informatietoevoer door de medische voorzieningen heen doet ontstaan. Deze systemen zijn voorzien van een modern diagnostisch beeldscherm en kunnen beelden verspreiden en stemmen herkennen.

Een technologisch hoogtepunt tijdens de RSNA-bijeenkomst was de vooruitgang van de CR- technologie (Computed Radiography) met behulp van Agfa's NIP-detector (Needle Imaging Plate). CR-systemen ontwikkelen digitale radiografische beelden. Tijdens één van de wetenschappelijke sessies presenteerde Ralph Schaetzing van Agfa een document met de titel :Improving the Detective Quantum Efficiency and Low-Contrast Detectability of CR Systems through the Use of Structured (Needle) Storage Phosphor Screens. Aan de hand van dit document toonde hij aan in welke mate het gebruik van de nieuwe NIP-detector de kwaliteit van Agfa's CR-systeem aanzienlijk kan verbeteren. Metingen gaven aan dat het vandaag de dag wellicht mogelijk is om dezelfde radiografische beeldkwaliteit te verkrijgen met een gereduceerde dosis röntgenstralen, wat duidelijke voordelen oplevert voor de patiënten. Metingen van de beeldkwaliteit toonden aan dat het CR-systeem met NIP-detector equivalent is met het beste van de huidige vlakke paneel DR-systemen (Direct Radiography) voor digitale radiografie. Aangezien CR-systemen veel minder duur zijn dan DR-systemen, zou deze nieuwe CR-techniek een goedkoper alternatief voor DR kunnen worden. Als een volgende stap, zal de verbetering van de beeldkwaliteit aan de hand van klinische studies worden bevestigd.

Tijdens de RSNA bijeenkomst werden nieuwe producten op de Agfa-stand gedemonstreerd. De werking van de Clinical Content Manager, bijvoorbeeld, werd voor de eerste maal getoond. De Clinical Content Manager bestaat uit vernieuwende software, ontworpen om de diagnoses en behandeling van de patiënten te vergemakkelijken. Zo is het mogelijk relevante informatie, zoals verwante beelden en educatieve elementen via het PACS-systeem (Picture Archive and Communications System) naar het bureau van de arts te sturen.

Ook het IMPAX® OT3000 Orthopedic Display Station werd voor de eerste maal getoond. Dit systeem vergemakkelijkt beeld- en informatiebeheer doorheen het hele ziekenhuis en verleent specialisten in het vervangen van beenderen en gewichten toegang tot exactere orthopedische meet- en calibreringsinstrumenten.

Een ander voorbeeld is het DRYSTAR(r) Digicopy systeem, dat ziekenhuizen en radiologische afdelingen een snellere, eenvoudigere, rendabelere en last but not least milieuvriendelijkere manier biedt om voor diverse doeleinden kopieën van medische foto's te maken. In de eerste plaats verschaft het systeem kopieën aan de dienstdoende artsen, maar er kunnen ook kopieën gemaakt worden voor bepaalde wettelijke verplichtingen, voor opleidingen en voor verzekeringskwesties.

Verder organiseerde Agfa diverse IMPAX Hands-On Workshops. Een ander belangrijk punt in de aanwezigheid van Agfa tijdens de RSNA-bijeenkomst, was de steun aan het IHE- initiatief (Integrating the Healthcare Enterprise). Samen met andere marktleiders van de sleutelindustrie, demonstreert Agfa de connectiviteit en integratie van medische beeldtoestellen en verwante apparatuur en software.

Agfa HealthCare in 2001

De prestaties van 2001 passen allemaal in de strategie van Agfa HealthCare om in twee richtingen te groeien. Volgend op de strategie om ook op andere afdelingen die veel beelden gebruiken, aanwezig te zijn, wil Agfa voordeel halen uit zijn knowhow in het beheer van radiologische beelden om naar cardiologie, oogheelkunde etc. uit te breiden. Vervolgens wil Agfa een vooraanstaand leverancier van ziekenhuisinformatica worden. Deze uitbreiding zal grotendeels van overnames afhangen.

Ook in 2001 gebruikte Agfa HealthCare zijn kennis en ervaring om klanten te helpen bij het efficiënter beheren van de workflow door de geteste technieken op de werkplek te integreren. Met wereldwijd meer dan 600 Picture Archiving and Communications Systems (PACS), is Agfa het enige bedrijf dat zijn klanten kan helpen om van film naar gedigitaliseerde beelden over te gaan en om beeldsystemen met andere informatietechnologieën in het bedrijf te integreren.

In 2001, behield Agfa HealthCare zijn leiderspositie op het vlak van PACS in Noord-Amerika en Europa, terwijl het zijn PACS-marktpositie in Zuidoost-Azië ten opzichte van het jaar 2000 verdubbelde. Hoogtepunten van het afgelopen jaar in Noord-Amerika zijn o.a. het constante leiderschap in het DINPACS -segment (contracten uitgevoerd voor het Amerikaanse ministerie van Defensie), met de succesvolle afsluiting van diverse grote IMPAX-contracten zowel in de VS als in het buitenland. Europa kende het afgelopen jaar een sterke groei, vooral in de Benelux en de Noord-Europese landen, samen met Italië, Frankrijk en Duitsland. Volgend op de overname door Agfa in 2000 van de Europese marktleider in RIS (Radiological Information System), Quadrat, gebeurden er dit jaar enkele succesvolle installaties van het geïntegreerde Agfa RIS/PACS-systeem bij diverse grote medische organisaties in heel Europa. In Zuidoost-Azië heeft Agfa voor diverse grootschalige PACS-installaties gezorgd, waarvan een groot aantal van RIS en stemherkenning waren voorzien. Hierdoor heeft het bedrijf zijn marktpositie weten te verdubbelen.

In 2001 tekende Agfa de overname van Talk Technology, Noord-Amerika's voornaamste leverancier van spraakgestuurde oplossingen op het gebied van de klinische werkstroom en de rapportering in de gezondheidszorg. Ook sloot Agfa een overeenkomst om een minderheidsbelang in MediVison te verwerven, een Europees ontwerper en fabrikant van digitale beeldsystemen voor oogheelkundige toepassingen. De overeenkomst zal beide bedrijven in staat stellen om gezamenlijk een gecombineerd geïntegreerd digitaal oogheelkundig PACS-systeem te ontwikkelen en op de markt te brengen.

Ondertussen heeft Agfa ook het definitieve akkoord ondertekend om Mitra over te nemen. Mitra is één van s werelds grootste leveranciers van beeld- en informatiebeheersystemen aan gezondheidszorgbedrijven. Beide ondernemingen werken reeds geruime tijd samen. Zo heeft Mitra de afgelopen 10 jaar een hoofdrol gespeeld in de ontwikkeling het succes van Agfas IMPAX PACS oplossingen. Volgens John Glass, General Manager Agfa HealthCare: "Mitra verschaft een sterke kern van softwarekennis en technologische innovatie, die de kern van onze HealthCare Informatics business zal vormen."

Bron: Agfa-Gevaert
Provider: Euronext Brussels