Ministerie van Buitenlandse Zaken


---

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC The Hague
Date 17 december 2001 Contact Pieter de Gooijer
Our ref. DIE/665/2001 Tel. +31.70.348.6132
Page /1 Fax +31.70.348.4086
Encl. 2 Email pieter-de.gooijer@minbuza.nl
Re Verslag van de Europese Raad te Laken, 14-15 december 2001

Zeer geachte Voorzitter,

Overeenkomstig de daarover bestaande afspraken heb ik de eer u bijgaand het verslag te doen toekomen, met daarbij horende bijlagen, van de bijeenkomst van de Europese Raad die op 14 en 15 december 2001 in Laken, België, plaatsvond. De Nederlandse taalversie van de conclusies en bijlagen zal nog moeten worden bijgesteld. Zodra mogelijk zal ik u de definitieve versie doen toekomen.

De Minister van Buitenlandse Zaken

Verslag van de bijeenkomst van de

Europese Raad te Laken, 14-15 december 2001

Op 14 en 15 december 2001 vond in Laken de reguliere najaarsvergadering van de Europese Raad plaats.

De Europese Raad aanvaardde de 'Verklaring van Laken' waarin richting wordt gegeven aan het debat over de toekomst van de Europese Unie en waarin de beslissing is neergelegd een Conventie bijeen te roepen, onder voorzitterschap van de heer V. Giscard d'Estaing, ter voorbereiding van de Intergouvernementele Conferentie (IGC).

Zoals blijkt uit de bijgevoegde conclusies van het Voorzitterschap en daarbij gevoegde annexen, waaronder de genoemde Verklaring van Laken, besteedde de Europese Raad voorts met name ook ruime aandacht aan een aantal buitenlands-politieke onderwerpen, de verklaring over het operationaliseren van het EVDB, de stand van zaken in het Tampere-proces en de opvolging van de maatregelen waartoe is besloten na de aanslagen van 11 september 2001.

De Europese Raad bereikte geen overeenstemming over de vestigingsplaatsen van een aantal nieuwe Europese agentschappen; de besluitvorming daarover is overgedragen aan het Spaanse Voorzitterschap.

Als gebruikelijk had de Europese Raad eerst een ontmoeting met de Voorzitter van het Europese Parlement, Mevrouw Nicole Fontaine, haar laatste voor het Europese Parlement in januari een nieuwe Voorzitter kiest. In haar interventie (bijlage 2) ging zij in op de hoofdonderwerpen van de agenda.

Het debat over de toekomst van de Europese Unie, waarvoor de aftrap een jaar geleden in Nice werd gegeven, is met de Verklaring van Laken een nieuwe fase ingegaan. In Nice waren reeds vier vragen geidentificeerd die onderwerp zouden moeten zijn van het debat. In de Verklaring van Laken zijn deze op zodanige wijze uitgewerkt en aangevuld dat de Conventie, tot de instelling waarvan is besloten, duidelijke aanknopingspunten heeft gekregen. Samen vormen deze een open agenda. Deze biedt ruimte voor een diepgaand en breed debat in de Conventie, dat ook zal worden gevoed door een gestructureerd netwerk -het Forum- voor maatschappelijke organisaties. Het debat zal worden afgerond met een slotdocument dat zowel opties zal kunnen bevatten als wel, daar waar van consensus is gebleken, aanbevelingen voor de IGC.

De twee additionele vraagpunten die Nederland heeft aangedragen voor het toekomstdebat, betreffende de democratische legitimiteit en de cohesie in het externe beleid, hebben een stevige plaats in de verklaring gekregen. Voorts zullen, zoals ook door Nederland bepleit, de kandidaat lidstaten (KLS) ten volle aan de besprekingen van de Conventie deelnemen. Zij zullen ook op dezelfde voorwaarden vertegenwoordigd zijn als de lidstaten. Zij zullen evenwel consensus tussen de lidstaten niet kunnen blokkeren.

De heer Giscard d'Estaing, oud-President van de Franse Republiek en lid van het Europese Parlament, is benoemd tot Voorzitter van de Conventie; hij zal worden bijgestaan door de heren G. Amato en J.L. Dehaene, die tevens in de Conventie de vertegenwoordigers zullen zijn van de Italiaanse en Belgische regeringen. Nederland, dat geen kandidaat heeft voorgedragen voor de Voorzittersfunctie, heeft deze benoeming gesteund en verwelkomd en ziet uit naar de stimulerende rol die dit collectieve Voorzitterschap in de Conventie zal spelen.

De Europese Raad heeft een verklaring aangenomen (als bijlage bijgevoegd bij de Voorzitterschapsconclusies) over het operationaliseren van het EVDB. In deze verklaring (waarvan de titel in de Nederlandse taalversie ten rechte moet luiden 'Het operationaliseren van de Unie') wordt beschreven welke voortgang de EU op het terrein van het EVDB heeft gemaakt. Daarbij gaat het onder meer om de versterking van zowel de civiele als de militaire vermogens, de oprichting van passende structuren binnen de Unie alsmede de voortgang met betrekking tot de regelingen van de EU met partners.

De verklaring licht daarnaast ook toe wat er nog allemaal moet gebeuren om de Unie over de hele linie van de Petersbergtaken te kunnen laten optreden. Om gaandeweg complexere operaties uit te voeren moeten de militaire vermogens verder worden versterkt, op basis van het, door Nederland voorgestelde, actieplan. Ook het politieactieplan zal moeten worden uitgewerkt. Van groot belang is tevens dat de regelingen met de NAVO worden afgerond. Het gaat daarbij met name om de toegang tot de operationele planning van de NAVO en de beschikbaarheid in principe van NAVO-middelen. Tot slot zullen de regelingen met betrekking tot de partners verder moeten worden uitgewerkt.

De verklaring vormt in dit opzicht vooral een voortgangsrapportage. Die voortgang maakt het - aldus de verklaring - mogelijk dat de Unie thans bepaalde (dus zeker niet alle) crisisbeheersingsoperaties kan uitvoeren. Welke dat zijn, zal van geval tot geval moeten worden bezien.

Nederland heeft voor en tijdens de bijeenkomst in Laken contacten met, in het bijzonder, Turkije en Griekenland onderhouden om te bereiken dat goede arrangementen met de NAVO tot stand kunnen komen. Een doorbraak is nog niet bereikt. Onze inzet blijft erop gericht de voorwaarden voor een volledige operationaliteit te doen vervullen. Toegang tot NAVO-middelen is daartoe essentieel. En dat bevestigt paragraaf 6 van de conclusies op Nederlands aandringen ook.

De Europese Raad besprak de actuele situatie in het Midden Oosten, ook naar aanleiding van het mondelinge verslag dat HV Solana uitbracht na zijn bezoek aan de regio. HV Solana heeft de boodschap vervat in de conclusies van de Algemene Raad van 10 december jl. uitgedragen en een krachtige oproep gedaan de geweldsspiraal te doorbreken. Hij heeft President Arafat opgeroepen alles in het werk te stellen om de schuldigen achter de recente aanslagen te arresteren en ook krachtdadiger preventief op te treden. Voorts heeft hij Israël gewezen op het belang om Arafat als gesprekspartner te houden en diens positie niet te ondermijnen.

De Europese Raad heeft een verklaring over het Midden-Oosten aangenomen. HV Solana wordt opgeroepen contacten met de regio, maar ook met de Verenigde Staten voort te zetten om te onderzoeken of de Europese Unie en de Verenigde Staten gezamenlijk stappen kunnen zetten om de geweldsspiraal te doorbreken.

De Europese Raad heeft vastgesteld dat het toetredingsproces nu onomkeerbaar is. Hij onderschrijft de visie van de Commissie dat het vooruitzicht bestaat dat aan het einde van het komende jaar de toetredingsonderhandelingen met tien van de in onderhandeling zijnde kandidaat lidstaten kunnen worden afgerond. Voor Roemenie en Bulgarije zal een aangepast draaiboek worden opgesteld. De Europese Raad toonde zich verheugd over de positieve recente ontwikkelingen tussen de beide Cypriotische gemeenschappen. Hij onderschreef voorts dat Turkije dit jaar voortgang heeft geboekt in de richting van het voldoen aan de toetredingscriteria, hetgeen het uitzicht op opening van toetredingsonderhandelingen dichterbij heeft gebracht, al is daaraan geen tijdpad verbonden.

De opvolging van de aanslagen van 11 september 2001 besprekend, concludeerde de Europese Raad ten aanzien van Afghanistan dat deelname van de lidstaten aan de beoogde internationale veiligheidsmacht, over de concrete invulling waarvan de lidstaten zich thans beraden, uitdrukking zal geven aan de gezamenlijke wil verantwoordelijkheid te nemen op het gebied van crisisbeheersing. Voor humanitaire hulp heeft de Unie een bedrag van 352 miljoen euro bijgedragen of toegezegd.

Voorts werd geconcludeerd dat de tenuitvoerlegging van het actieplan dat de Europese Raad op 21 september jl. vaststelde, verloopt volgens het vastgestelde tijdsschema. De daarin neergelegde doelstellingen zullen, naar zich laat aanzien, worden bereikt. De overeenstemming over de kaderbesluiten betreffen de het Europese aanhoudingsbevel en terrorismebestrijding vormt een grote stap vooruit.

Europa staat aan de vooravond van de introductie van de eenheidsmunt van de Unie, de euro. De Europese Raad stelt vast dat de economie van de Unie thans weliswaar door een periode van verminderde groei gaat, maar dat uitzicht bestaat op een geleidelijk herstel in 2002. De uitkomst van de ministeriele WTO-conferentie in Doha wordt verwelkomd, met name ook de start van de nieuwe onderhandelingsronde waarin rekening zal worden gehouden met de belangen van de ontwikkelingslanden.

Betreffende ontwikkelingssamenwerking werd, zoals ook door Nederland nadrukkelijk gewenst, instemmend in de conclusies bevestigd dat middelen en concrete tijdpaden voor elke lidstaat moeten worden ontwikkeld betreffende de doelstelling 0,7 % van het BNP aan ODA te besteden.

De Europese Raad benadrukte het belang in de huidige economische omstandigheden voort te gaan met de structurele hervormingen waartoe in Lissabon en Stockholm is besloten. Over het gemeenschapsoctrooi, dat voor het einde van dit jaar beschikbaar zou moeten komen, werd afgesproken op 20 december aanstaande in een extra Interne Marktraad nader te overleggen.

Met betrekking tot de verwezenlijking van de ruimte van vrijheid, veiligheid en rechtvaardigheid werd geconcludeerd dat een nieuwe impuls nodig is. Zoals ook door Nederland is aangegeven, zijn weliswaar bepaalde vorderingen geboekt in de verwezenlijking van het in Tampere uitgestippelde programma en tijdpad, maar tegelijk moet worden vastgesteld dat er achterstand is die moet worden ingelopen. De JBZ-raad zal vaker bijeenkomen om het tempo op te voeren.

De Commissie wordt verzocht voor 30 april 2002 aangepaste voorstellen te doen betreffende de asielprocedures, gezinshereniging en Dublin-II.

Effectievere grenscontrole wordt door de Europese Raad van groot belang geacht en de Raad en de Commissie wordt gevraagd een aantal specifieke stappen op dat vlak te zetten, waaronder het opzetten van een gemeenschappelijk visa identificatie systeem.

Nu nog geen overeenstemming bereikt kon worden over de vestigingsplaatsen voor een aantal agentschappen is besloten, vooruitlopend op definitieve besluitvorming onder het Spaanse Voorzitterschap, dat de Europese Voedselautoriteit en Eurojust respectievelijk in Brussel en Den Haag kunnen beginnen te functioneren.

Our ref. DIE/665/2001
Page /1

===