Ingezonden persbericht

Persbericht

---
17 december 2001

COMMUNICATIE GROOTSTE STRUIKELB7LOK IN RELATIES

Betere communicatieve vaardigheden bij jongere generatie mannen

Gebrek aan tijd voor elkaar en te weinig praten zijn de belangrijkste bronnen van irritatie in een relatie, zo blijkt uit het onderzoek naar relaties dat uitgeverij Reader's Digest liet uitvoeren door NFO Trendbox. Bij problemen in de relatiesfeer zegt 60% van de vrouwen degene te zijn die dit bespreekbaar maakt. Psychologe Pieternel Dijkstra: "Een opvallend resultaat uit het onderzoek van Reader's Digest is dat jongeren en jonge mannen beter in staat zijn om emoties te tonen en te bespreken dan eerdere generaties. Een verklaring hiervoor is dat mannen en vrouwen meer taken delen en naar elkaar toe groeien als het gaat om normen, waarden, gevoel en gedrag. Mannen mogen zich tegenwoordig kwetsbaar opstellen". Vrouwen praten eerder en meer over wat hen dwars zit dan mannen, maar hebben net als hun partner ook geheimen. Waar mannen echter zwijgen over mislukkingen op het werk, symptomen van ziekten en erotische fantasieën, houden vrouwen in veel gevallen liever hun aankopen, het gedrag van de kinderen en eventuele eetstoornissen voor hun partner achter. Opvallend is dat hoger opgeleide partners meer geheimen voor elkaar hebben.

Zes op de tien relaties in Nederland wordt door een van beide partners als optimaal, of bijna optimaal ervaren. Hierbij valt op dat mannen over het algemeen eerder tevreden zijn met hun relatie dan hun vrouwelijke partner. Basisvoorwaarden voor een goede relatie voor beide seksen zijn, naast het houden van elkaar, vertrouwen en wederzijds respect. Vrouwen hechten daarnaast meer aan samen praten en aan het invoelend vermogen van de partner. Mannen vinden eerlijkheid de belangrijkste aanvullende factor voor een goede relatie. Zowel mannen als vrouwen hebben vaak het gevoel dat gesprekken over tekort aan warmte en genegenheid door hun partner uit de weg worden gegaan. Mannen zijn daarnaast vaker van mening dat er door hun partner te weinig over seks gesproken wordt.

In twee op de drie relaties ergeren de partners zich aan gewoonten van de ander. De grootste bronnen van irritatie zijn slordigheid en het niet meehelpen in de huishouding. In discussies, in 50% van alle relaties wordt regelmatig fiks gediscussieerd, komen huilbuien in één op de drie relaties met een zekere frequentie voor. Een kwart van de partners loopt tijdens een discussie wel eens kwaad weg. In één op de zeven relaties resulteren ruzies in fysiek geweld. Vrouwen reageren doorgaans emotioneler dan mannen. 19% van de vrouwelijke respondenten gebruikt fysiek geweld om hun woorden kracht bij te zetten, terwijl 7% van de mannen toegeeft zich hieraan schuldig te maken. In een op de drie relaties hebben partners geheime wensen en dromen, waarvan het hebben van een buitenechtelijke relatie met name bij mannen hoog scoort. Vrouwen dromen er eerder van om een tijdje op zichzelf te wonen. 16% van alle respondenten heeft wel eens gedroomd de volgende dag niet langer gebonden te zijn aan de partner.

In de januari editie van Reader's Digest, Het Beste voor Nederland, is naast een artikel met de resultaten van het onderzoek, ook een enquête over relaties bijgevoegd die de lezer inzicht kan geven in de eigen relatie.

Over Reader's Digest
Reader's Digest is een internationale uitgeverij die in 1922 werd opgericht in de Verenigde Staten met de publicatie van het gelijknamige tijdschrift. In Nederland is het tijdschrift bekend als 'Reader's Digest, Het Beste voor Nederland'. Dit tijdschrift is uitgegroeid tot het grootste ter wereld met 48 edities in 19 talen en 100 miljoen lezers wereldwijd. Inmiddels is The Reader's Digest Association Inc. een vooraanstaande uitgeverij met een compleet assortiment aan onderhoudende en informatieve producten als boeken, muziekcollecties, video's, special interest bladen en multimediaproducten. Informatie over Reader's Digest is te vinden op internetsite: http://www.readersdigest.nl of http://www.rdnl.nl

###