Ministerie van Financien

Wijziging van de Uitvoeringsbeschikking omzetbelasting 1968

Directoraat-generaal voor fiscale zaken, directie wetgeving verbruiksbelastingen

Besluit van 17 december 2001, nr. WV2001/685M, Stcrt. nr. 248

De staatssecretaris van Financiën,

Gelet op artikel 28p van de Wet op de omzetbelasting 1968, alsmede op de bij die wet behorende tabel I, onderdeel a, post 35, en tabel II, onderdeel a, post 8, onder a en onder b;

Besluit:

Artikel I

In de Uitvoeringsbeschikking omzetbelasting 1968 1) worden de volgende wijzigingen aangebracht.

.....


1) Stcrt. 169, laatstelijk gewijzigd bij regeling van 19 december 2000, Stcrt. 250.

A. In artikel 1, eerste lid, wordt "posten 31 en 32" vervangen door: posten 31, 32 en 35.

B. Na artikel 34c wordt een nieuw artikel ingevoegd, luidende:
Artikel 35. Als hulpmiddel dat speciaal is ontworpen dan wel bestemd voor het exclusieve en persoonlijke gebruik door doven en slechthorenden als bedoeld in de bij de wet behorende tabel I, onderdeel a, post 35, wordt aangewezen wek- en waarschuwingsapparatuur die er specifiek op is gericht om ten behoeve van auditief gehandicapten geluidssignalen om te zetten in zichtbare of voelbare signalen.

Artikel II

In de bijlagen bij de Uitvoeringsbeschikking omzetbelasting 1968 worden de volgende wijzigingen aangebracht.

A. In bijlage I wordt na de goederenomschrijving met vermelding van post 7220 ingevoegd:
Ander gelegeerd staal in ingots of in andere primaire vormen; halffabrikaten van ander gelegeerd staal 7224;

B. In bijlage K wordt na de goederenomschrijving met vermelding van post 3308 30 27 ingevoegd:

Polyacetalen, andere polyethers en epoxyharsen, in primaire vormen; polycarbonaten, alkydharsen, polyallylesters en andere polyesters, in primaire vormen
3907;

Polyamiden in primaire vormen 3908;

Aminoharsen, fenolharsen en polyurethanen, in 3909; primaire vormen

C. Bijlage L wordt vervangen door de bijlage L zoals die is opgenomen in de bijlage bij deze regeling.

Artikel III

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2002.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De staatssecretaris van Financiën,

W. Bos

Toelichting

Deze regeling strekt ertoe om de Uitvoeringsbeschikking omzetbelasting 1968 (hierna: uitvoeringsbeschikking) op een aantal punten te wijzigen. De wijzigingen vloeien deels voort uit het zogenoemde Belastingplan 2002-IV (Wet van 14 december 2001, Stb. 643) (het gaat daarbij om het aanwijzen van wek- en waarschuwingsapparatuur voor doven en slechthorenden voor de toepassing van het verlaagde BTW-tarief) en hebben deels een andere achtergrond. Bij dit laatste gaat het om een uitbreiding van de lijst met goederen die vallen onder de regeling voor zogenoemde (niet?)plaatsgebonden BTW-entrepots en om de jaarlijkse vaststelling van de lijst met gouden beleggingsmunten.

Artikel I, onderdeel A. Ingevolge het Belastingplan 2002-IV is in onderdeel a, post 35, van tabel I bij de Wet op de omzetbelasting 1968 (hierna: de wet) een nieuwe delegatiebepaling opgenomen. In verband daarmee dient ook artikel 1, eerste lid, van de uitvoeringsbeschikking - dat een opsomming bevat van delegatiebepalingen in de wet waaraan in de uitvoeringsbeschikking uitvoering wordt gegeven - te worden aangepast. Onderdeel A strekt daartoe.

Artikel I, onderdeel B. Ingevolge de hiervoor genoemde nieuwe wettelijke post 35 kunnen bij ministeriële regeling hulpmiddelen worden aangewezen die speciaal zijn ontworpen dan wel bestemd voor het exclusieve en persoonlijke gebruik door doven en slechthorenden. Een aanwijzing impliceert dat op de levering van het aangewezen hulpmiddel en - op basis van post 1 van onderdeel b van de bij de wet behorende tabel I - ook op het herstellen ervan, het verlaagde BTW-tarief van toepassing is. Artikel I, onderdeel B, geeft invulling aan deze delegatiemogelijkheid door de introductie van een nieuw artikel 35. In dit artikel wordt speciaal voor doven en slechthorenden ontworpen en bestemde wek- en waarschuwingsapparatuur aangewezen. Het gaat daarbij om apparatuur die specifiek ten behoeve van auditief gehandicapten geluidssignalen omzet in zichtbare of voelbare signalen. Daarbij moet worden gedacht aan bijvoorbeeld een systeem voor gebruik in en om het huis, dat bestaat uit een horloge met trilfunctie, lader, versterker, deurzender alsmede telefoonzender, en - met name voor 's nachts - aan een trilapparaat voor onder het hoofdkussen. Dit systeem attendeert de auditief gehandicapten op het geluid van de deurbel, de telefoon en de wekker. Ook andere signaalbronnen kunnen erop worden aangesloten, bijvoorbeeld een babyfoon of een brandalarm.

Artikel II, onderdelen A en B. Met de onderdelen A en B van artikel II wordt een uitbreiding bewerkstelligd van de bijlagen I en K van de uitvoeringsbeschikking. In deze bijlagen zijn goederen vermeld die onder voorwaarden kunnen worden verhandeld tegen het BTW-tarief van nihil op grond van tabel II, onderdeel a, post 8, onder a en b, van de wet. Het gaat daarbij om goederen die vallen onder de regeling voor de zogenoemde niet-plaatsgebonden en plaatsgebonden BTW-entrepots. Bij de goederen die zijn vermeld in de bijlagen I en K gaat het in alle gevallen om goederen waarin internationaal veel handel wordt gedreven en waarvan het kenmerk is dat ze niet geschikt zijn om zonder nadere be- of verwerking in de particuliere verbruikssfeer te worden gebracht. De BTW-heffing over het uiteindelijke verbruik van de goederen kan daardoor niet worden ontgaan. Met de onderhavige wijzigingen - het gaat in dit geval om kunststoffen en staalproducten in ruwe vorm - wordt tegemoet gekomen aan daartoe strekkende verzoeken van het bedrijfsleven.

Artikel II, onderdeel C. Ingevolge artikel 29a van de uitvoeringsbeschikking zijn in de bij deze beschikking behorende bijlage L de gouden beleggingsmunten opgenomen die door de Europese Commissie zijn gepubliceerd in de C-versie van het Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen (2001/C 302/04). Deze munten worden daarmee geacht te voldoen aan de criteria voor beleggingsmunten in artikel 28j, eerste lid, onderdeel b, van de wet - zie onderdeel c van dat lid - en wel gedurende het gehele jaar waarvoor de gepubliceerde lijst geldt. Voor deze munten geldt dan het vrijstellingsregime voor beleggingsgoud. De voor het jaar 2001 geldende lijst zoals die in bijlage L was opgenomen, wordt thans vervangen door een nieuwe lijst voor het jaar 2002. Daarbij zij nog vermeld dat de lijst is opgesteld in de alfabetische volgorde van de namen van de landen en de munteenheden. Binnen eenzelfde categorie zijn de munten in volgorde van toenemende muntwaarde vermeld. In de lijst geeft de "munteenheid" de op de munten vermelde valuta weer. In die gevallen waarin de valuta niet in Romeins schrift op de munt is aangegeven, is de munteenheid in zoverre tussen haakjes vermeld.

Artikel III. Dit artikel stelt het tijdstip van inwerkingtreding van deze regeling op 1 januari 2002.

De staatssecretaris van Financiën,

W. Bos

Bijlage L

Lijst van gouden munten als bedoeld in artikel 28j, eerste lid, onderdeel c, van de wet

(artikel 29a van de Uitvoeringsbeschikking omzetbelasting 1968)

(Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen 2001/C 302/04)

Geldig voor het jaar 2002

Voor kader Zie het origineel http://www.minfin.nl/default....AC384X12X54203X14 .