Gemeente Helmond


27 november 2001
Opening Brandevoortsedreef

De officiële opening van de Brandevoortsedreef vindt plaats op maandag 17 december om 15.00 uur. De Hoofd-Ingenieur-Directeur van Rijkswaterstaat Noord-Brabant de heer J. Diris zal de weg openen. Ook de wethouders E. Hesen en M. Jonkers-Goedhart zijn hierbij betrokken. De handeling vindt plaats ter hoogte van de spoortunnel. Deze locatie kunt u het beste bereiken via de
Geldropseweg-Brandevoortsedreef-Roselmanserf.

Daarna, op dinsdag 18 december, is de weg voor het verkeer toegankelijk.
De dreef heeft twee belangrijke functies: hoofdontsluitingsweg voor de wijk Brandevoort en ontsluitingsweg voor het westelijk deel van Helmond. Met de openstelling van deze weg is dan ook een belangrijke verkeersader van Helmond gerealiseerd.

De eerste schop ging in 1997 in de grond. Het ging om de kruising met de Europaweg en de aanleg van klein deel langs UPC. Daarna werd het deel vanaf de Geldropseweg tot aan Stepekolk aangelegd. Dit was in 1998-1999. Een jaar later, in 2000, werd het tunneldek onder het spoor geschoven. Ook werd de Brandevoortsedreef vanaf UPC doorgetrokken richting Medevoort. Dit jaar is het laatste deel aangelegd: tussen Stepekolk en Medevoort.

Het deel tussen de Europaweg en Medevoort kent twee rijstroken voor beide richtingen. Dit heeft te maken met de ligging van het bedrijventerrein Berenbroek (ten noorden van Brandevoort). De verwachting is dat de verkeersdrukte op dit deel het grootst zal zijn. Dit is het geval wanneer het aantal bedrijven toeneemt én er over enkele jaren steeds meer woningen in Brandevoort klaar zijn. Toch is nu al rekening gehouden met een mogelijke verbreding van de weg over het gehele tracé. Ook is gedacht aan de fietser: ten westen van de weg komt een vrijliggend fietspad. De aanleg kostte 46,5 miljoen gulden.

Het tracé van de Brandevoortsedreef is nauwkeurig bepaald. Een viertal factoren was hierop van invloed: de ligging van het Coovels Bos, het spoor, een gasstation ten noorden van het spoor en de aanwezigheid van een grote gasleiding dwars door het gebied. De gasleiding ligt in de (brede) middenberm van de Brandevoortsedreef. Hierop zal nooit worden gebouwd.