Ingezonden persbericht

Persuitnodiging voor het nieuwsforum op 17 december over Referenda via internet

DEN HAAG 11 december 2001. Wat zijn de mogelijkheden van het houden van referenda via internet? Over dit onderwerp organiseert EPN een nieuwsforum. Hierbij wordt onder andere ingegaan op de geschiktheid van het middel referendum voor internet, wettelijke vereisten, huidige ervaringen en een blik naar de toekomst.

Burgers, one issue groeperingen, zetten steeds vaker, en met succes internet in als goedkoop actiemiddel met een groot bereik. De Nederlandse overheid lijkt nog niet zover te zijn. Het onlangs vastgestelde Tijdelijk Referendumbesluit biedt alleen Nederlanders in het buitenland de mogelijkheid een referendumformulier uit te printen. Het raadplegen van de burger via internet lijkt al helemaal ver weg. Toch zijn er plaatselijk wel initiatieven, maar niet altijd met succes.

Tijdens deze bijeenkomst komen de volgende thema's aan de orde:


- Wat zijn de democratische- en maatschappelijke gevolgen van het invoeren van referenda via internet?


- Welke ruimte biedt de huidige Europese- en Nederlandse Wetgeving? Fraudegevoeligheid, identificatie problemen, het gevaar van family voting.


- Is het nu al technisch mogelijk nu al referenda via internet te houden?


- Wat zijn de ervaringen in de praktijk in binnen- en buitenland?
We nodigen u graag uit dit nieuwsforum op maandagmiddag 17 december van 14.00 uur tot 16.00 uur bij te wonen in het Museum voor Communicatie aan de Zeestraat 80-82 te Den Haag. U kunt zich aanmelden door middel van een reply naar info@epn.net, u krijgt dan een bevestiging en routebeschrijving toegestuurd.

HET PROGRAMMA

13.30 uur Ontvangst

14.00 uur Opening Peter van der Wel, directeur EPN

14.10 uur Katholieke Universiteit Brabant, Marcel Boogers, de logica van referenda en de meerwaarde van internet

14.35 uur Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, dhr. mr. Henk Breunese, welke mogelijkheden biedt het tijdelijk referendumbesluit?

15.00 uur Accenture, Jeroen Haster, wat is er vanuit Accenture praktijk nu al mogelijk ten aanzien van referenda en internet

15.25 uur Discussie onder leiding van Peter van der Wel

16.00 uur Afsluiting

Vanaf 16:00 vangt de EPN oudejaarsborrel aan

EPN - Platform voor de Informatiesamenleving

EPN is een onafhankelijke stichting met als doel de evenwichtige maatschappelijke inbedding van informatie- en
communicatietechnologie te bevorderen. In dit platform zijn het bedrijfsleven, de politiek, het maatschappelijk middenveld, de wetenschap en de overheid vertegenwoordigd. EPN voert onderzoek uit, publiceert en organiseert bijeenkomsten over thema's rond ict en samenleving.



Ingezonden persbericht