Hoofd Bedrijfschap Ambachten

Onderzoek laddersportafstanden TNO Arbeid heeft onlangs het eindrapport opgeleverd van een onderzoek naar de ideale laddersportafstand. Het onderzoek komt voort uit een afspraak in het Convenant Gevelonderhoud (februari 1999) en is uitgevoerd in opdracht van OSB-segment AWOG. Het is gefinancierd uit de bestemmingsheffing van het Hoofdbedrijfschap Ambachten (HBA).

Over het werken met staande ladders door glazenwassers bestond verschil van mening tussen de Stuurgroep Glazenwassen AWOG/OSB en de Arbeidsinspectie over de optimale sportafstand. De resultaten van het onderzoek geven niet een duidelijke voorkeur aan voor een ladder met een sportafstand van 30 centimeter of een ladder met een sportafstand van 35 centimeter. Zo blijkt onder meer dat bij het klimmen en dalen de mechanische belasting op enkels, knieën en heupen hoger is bij een 35 centimeter afstand. Daar staat tegenover, dat bij het tillen en verplaatsen van de ladder de mechanische belasting op de rug, armen en schouders juist lager is bij een 35 centimeter sportafstand. In de beleving van de onderzoeksgroep (met betrekking tot fysieke belasting, veiligheid en gebruikersgemak) werkt een ladder met 35 centimeter sportafstand over het algemeen prettiger. Uit het rapport komt de aanbeveling naar voren, dat glazenwassersbedrijven onder bepaalde voorwaarden beide typen ladders beschikbaar zouden kunnen stellen aan de werknemers. Hierdoor zou de mogelijkheid voor de medewerkers ontstaan te kiezen voor een ladder die hen het meeste ligt. Een belangrijke voorwaarde bij het beschikbaar stellen van een ladder met een 35 centimeter sportafstand is, dat de medewerkers in hun opleiding getraind worden in een looptechniek met de knieën binnen de ladderbomen en dat de mensen die problemen hebben met het klimmen op de 35 centimeter ladder ook voor een ladder met een 30 centimeter sportafstand kunnen kiezen. Wat betreft de 30 centimeter ladder moet er meer aandacht uitgaan naar de verbetering van de grip om het tillen en verplaatsen van de ladder (zowel in uitgeschoven als in ingeschoven toestand) te vergemakkelijken.

Het OSB-segment AWOG zal de resultaten van het onderzoek bespreken met het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Arbeidsinspectie. Vanuit het OSB-segment AWOG is de inzet daarbij gericht op de (keuze-) mogelijkheden voor glazenwassersbedrijven om de ladder met een 35 centimeter sportafstand op lange termijn te kunnen blijven gebruiken. Meer informatie over het onderzoek naar de ideale laddersportafstand is op te vragen bij de heer drs. P.W.M. Wester (beleidssecretaris Specialismen) bereikbaar op het OSB-secretariaat via nummer (073) 6483850.

Het rapport (HBA-publicatienr. 264, 15,34 = 7,- excl. verzendkosten)Sporthoogten van staande ladders is te bestellen bij het HBA, tel. 070 3371111 of via e-mail: hba@hba.nl.
---