Vlaamse Volksunie

Inburgering is absolute voorwaarde voor stemrecht én voor nationaliteitsverwerving (17/12/01)

Met de regelmaat van een klok misbruiken politieke partijen ter linker- en rechterzijde het migrantenstemrecht voor de aanscherping van het eigen partijprofiel. Als samenhorigheidspartij bepleit de N-VA daarentegen een nieuw burgerschap met niet alleen rechten, maar ook plichten. De plicht tot integratie, tot participatie aan de gemeenschap, is hier één van. De N-VA verbindt dan ook inburgering aan zowel het stemrecht, als aan de snel-Belg-wet.

Het heeft geen zin migranten die niet ingeburgerd zijn en zelfs onze taal niet spreken, stemrecht toe te kennen. Integratie vereist enerzijds een bereidwilligheid bij de nieuwkomer en anderzijds een integratieaanbod vanwege de gemeenschap. Daarom bepleit de N-VA het doorlopen van een inburgeringstraject als voorwaarde tot het verlenen van gemeentelijk stemrecht.

Het doorlopen van het inburgeringstraject vormt een duidelijke, objectieve uiting van de wil tot integratie. Het verlenen van gemeentelijk stemrecht vormt hierop een gepast antwoord én een middel tot verdere integratie. Daarnaast koppelt de N-VA nog enkele bijkomende voorwaarden aan het verlenen van gemeentelijk stemrecht:

verblijfsduur van minimum vijf jaar

onderworpen zijn aan de gemeentelijke belastingwetten

zich persoonlijk laten registreren als kiezer

vrij zijn van zware strafrechtelijke veroordelingen

Uiteindelijk kunnen de betrokkenen eventueel opteren voor de nationaliteitsverwerving via de naturalisatieprocedure. De N-VA eist een grondige wijziging van de nationaliteitswetgeving. De VLD mag dan wel lippendienst bewijzen aan een verstrenging van de nationaliteitswet, zélf zorgden de meerderheidspartijen voor een uitholling van de wet. De N-VA neemt geen genoegen met louter een scherpere controle op fraude, verwerving van de nationaliteit vereist ook een actieve integratiewil en dus inburgering.

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie
Geert Bourgeois, algemeen voorzitter

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be
http://www.n-va.be/public/pages/visie/standpunten/pub_Persberichten_detail.asp?ID=1107