CD&V
Wetstraat 89
1040 Brussel
Tel : 02.238.38.11
Fax : 02.230.43.60
www.cdenv.be

E-mail : inform@cdenv.be

Persmededeling van CD&V
17 december 2001

NA DE WOORDEN VAN VERHOFSTADT,
DE DADEN VAN DEHAENE

In Laken heeft de Europese Raad de zgn. Conventie boven de doopvont gehouden en het debat over de toekomst van Europa op sporen gezet. Dit is een van de belangrijkste verdiensten van het Belgisch Voorzitterschap, naast het akkoord over een Europees aanhoudingsbevel.

CD&V erkent deze verdiensten, maar betreurt dat de Verklaring van Laken geen politiek akkoord is geworden over de richting waarin de EU moet evolueren en over de noodzakelijke hervormingen. Die zijn even dringend als noodzakelijk opdat de uitbreiding geen verlammend effect zou hebben op de besluitvorming van de Unie. De vragen zijn gesteld, maar de antwoorden bleven uit.

Met de komst van de Conventie kan het echte werk nu beginnen. Het is hoopgevend dat Jean-Luc Dehaene tot ondervoorzitter werd benoemd. CD&V feliciteert Jean-Luc voor deze belangrijke opdracht, die past in de Europese traditie van de christen-democratie. Zijn benoeming schept betere vooruitzichten voor een Conventie waarvan de resultaten zullen wegen op de besluitvorming over het nieuwe Europa.

CD&V betreurt dat de goedkeuring van de Verklaring van Laken en de beslissing in verband met de Conventie de enige echt positieve resultaten zijn van de Top van Laken. Voor drie prioriteiten van het Belgisch Voorzitterschap werden op deze top de doelstellingen niet bereikt:
* geen vooruitgang inzake van asiel- en immigratiebeleid; integendeel een blokkering;

* in verband met het defensiebeleid kon geen akkoord worden bereikt over de levensnoodzakelijke samenwerking met de NAVO, en kon de operationaliteit van de Europese defensie niet geloofwaardig worden gemaakt;
* met betrekking tot het gemeenschapsoctrooi bleef de lang verwachte doorbraak uit.

Bovendien bereikte de Europese Raad geen akkoord over de vestigingsplaatsen van een aantal nieuwe Europese instellingen, waaronder het Agentschap voor Voedselveiligheid. Hopelijk leidt de voorlopige vestiging van het Agentschap niet tot een valse start voor deze belangrijke instelling.

Ten gepaste tijde is een evalutatie nodig van het globale Belgische voorzitterschap, vooral op basis van de 16 prioriteiten die premier Verhofstadt zichzelf had gesteld.

De Top is dus geen onverdeeld succes geworden, maar als de Conventie tot werkbare resultaten komt en daarna op de hervormingen van de Europese Unie kan wegen, kan dit de start zijn voor een groter succes. Daarom kan Dehaene ons land en Europa nog een grote dienst bewijzen. Zijn benoeming geeft hoop en kleur aan de Conventie.

Stefaan De Clerck
Voorzitter