CDA

Reactie Hanja Maij-Weggen op Top van Laken

"Voor de buitenwacht, met name in Nederland, was de Top van Laken een bijeenkomst van regeringsleiders waar vooral geruziëd werd. Geruzie over de vraag wie de voorzitter van de Conventie over de toekomst van Europa zou worden en geruzie over wie welke Europese organisatie of welk Europees agentschap zou mogen huisvesten", aldus Hanja Maij-Weggen, voorzitter van de CDA-delegatie in het Europees Parlement, tijdens een interpellatiedebat over de Top van Laken, in het Europees Parlement.

"Toch is er gelukkig ook nog iets heel goeds en constructiefs gebeurd. De Europese Top heeft een besluit genomen over de Conventie en niet alleen over het voorziterschap en de 2 vice-voorzitterschappen, waarover ik zeer tevreden ben, maar ook over de opdrachten die de Conventie meekrijgt. En gelukkig is die opdracht zeer ruim beschreven en tegelijk "to the point"."

"De Conventie zal een betere verdeling en omschrijving van de bevoegdheden in de Unie moeten geven.
De Conventie zal moeten nagaan hoe het systeem van Verdragen en wetgeving van de Unie kan worden vereenvoudigd.
De Conventie zal na moeten gaan op welke wijze meer democratie en transparantie in de Unie kan worden gecreëerd", aldus Hanja Maij Weggen.

"Ik zal meteen al zeggen dat wij hier echt kiezen voor een rol van de Europese Ministerraad als Senaat naar het model van de Duitse Bondsraad, dus een Ministerraad die bij wetgeving in het openbaar vergadert. En de Europese Top vraagt de Conventie ook om het idee van een grondwet voor de Unie verder uit te werken, met daarin het Handvest van de Grondrechten. Dat is een prima eerste pakket, maar ik meld tegelijk dat daarmee naar ons oordeel het werk niet af is."

"De Conventie zal ook moeten zien hoe de tweede en derde pijler ondergebracht kunnen worden in het communautaire beleid. Voor het migratiebeleid is dat al min of meer het geval en het beleid inzake de binnenlandse veiligheid is een sector die nu snel communautair groeit, mede vanwege de dramatische gebeurtenissen van 11 september."

"Het buitenlands en veiligheidsbeleid is echter nog steeds intergouverne-menteel en is de rol van Solana een bijna onmogelijke in de structuur van de E.U. Wij willen ook dat beleid inbedden en Solana zou beter vice-voorzitter van de Europese Commissie kunnen worden."

"Tenslotte, voorzitter; deze keer heeft de Top een voorzitter en 2 vice-voorzitters van de Conventie gekozen. Hun rol had steviger kunnen zijn zijn wanneer de Conventie zelf haar voorzitter had kunnen kiezen en dat geldt, wat ons betreft, ook voor de voorzitter van de Europese Commissie."

"Het Convent mag, wat mij betreft, besluiten dat de voorzitter van de Commissie in het vervolg door het Europees Parlement zou worden gekozen. Voorzitter, het Belgische voorzitterschap is minder slecht geëindigd dan werd gevreesd. Daarvoor dan op de valreep toch nog een compliment", aldus Hanja Maij-Weggen tot besluit van haar bijdrage aan het interpellatiedebat.