Gemeente Zwolle

Subsidiesystematiek

Nieuwe systematiek toewijzing subsidie

In de notitie Subsidiesystematiek stelt het college van burgemeester en wethouders een andere wijze van subsidiëring voor. Een systematiek die gebaseerd is op een nieuwe verhouding tussen overheid en instelling, waarbij de gemeente verantwoordelijk is voor het formuleren van het beleid en de instelling verantwoordelijk voor de levering van de producten, voor de uitvoering.
Eind 1999 verscheen het rapport Doorlichting Stad en Welzijn van het onderzoeksbureau Berenschot met het advies een nieuwe subsidiesystematiek te ontwikkelen die bruikbaar is voor het gehele welzijnsveld en waarin de spelregels en rolverdeling tussen de gemeente en particulier initiatief opnieuw gedefinieerd zijn. Vorig jaar maart besloot het college dan ook de bestaande systematiek te wijzigen. De invoering van deze subsidiesystematiek gebeurt in fases.

Verschillende vormen
De nieuwe systematiek kent verschillende vormen van subsidiëring zoals de incidentele en structurele subsidies. De structurele subsidies zijn weer onder te verdelen in waarderingsubsidies en productsubsidies. Waarderingsubsidies zijn bedoeld om de waardering die de gemeente heeft voor een bepaald product uit te drukken en de procedure voor het verkrijgen hiervan wordt makkelijker voor zowel de aanvrager als de gemeente. Voorbeelden van een waarderingssubsidie zijn subsidies voor de amateurkunst en het jeugd- en jongerenwerk.
Bij productsubsidies zijn de meetbare producten en/ of activiteiten gekoppeld aan beschikbare middelen voor een bepaald tijdvak. Het gaat hier vooral om de subsidies die in subsidiecontracten zijn opgenomen.

Productdefinities
In het afgelopen jaar is geëxperimenteerd met de nieuwe subsidiesystematiek voor de productsubsidies. Voor de producten van Stichting Vluchtelingenwerk zijn kostprijzen berekend en in het subsidiecontract van Stad en Welzijn zijn de productdefinities en product-afspraken opgenomen voor het onderdeel jeugd. De eerst volgende stap voor de invoering van de nieuwe subsidiesystematiek is het definiëren van de producten. Het definiëren van producten is niet eenvoudig want instellingen en de gemeente moeten gezamenlijk komen tot een productdefinitie. De komende tijd stelt de gemeente samen met de instellingen de productdefinities op. Het is de bedoeling om voor dit voor de subsidiecontracten 2003 op te stellen.