Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
A G A L E V - s p . a K A M E R F R A C T I E

Brussel, 18 december 2001

Wetsvoorstel Agalev - sp.a - Spirit over Tobin-taks


Zoals afgesproken in de parlementaire Tobin-werkgroep lanceren Kamerleden Dirk Van der Maelen (sp.a), Ferdy Willems (Spirit) en Leen Laenens (Agalev) komende vrijdag een wetsvoorstel over de Tobin-taks. Hun voorstel zal minder symbolisch en meer realistisch zijn dan het Franse voorstel dat door de PS werd overgenomen en vandaag werd voorgesteld. Het zal ook in de Senaat worden ingediend.

De Tobin-groep vergadert op initiatief en onder het voorzittersschap van Dirk Van der Maelen (sp.a) al enkele jaren in de schoot van de Kamer. De groep wordt gevormd door alle kamerleden en senatoren van de democratische partijen die positief staan tegenover de Tobin-taks en vertegenwoordigers van een hele groep NGO's (Netwerk Vlaanderen, Broederlijk Delen, FOS, 11.11.11, Attac, ..).

Tijdens de laatste bijeenkomst van de Tobin-groep op 27 november 2001 werd afgesproken dat er een gemeenschappelijk wetsvoorstel voor de invoering van de Tobin-taks zou uitgewerkt worden. Gemeenschappelijk, om het politieke draagvlak te benadrukken en te vergroten, en het initiatief meer kans op slagen te geven.

Het voorstel zal tegelijk op de websites van de drie partijen bekend worden gemaakt om het maatschappelijke middenveld en geïnteresseerden de kans te geven te reageren en eventuele verbeteringen voor te stellen.

"Ons voorstel zal ambitieuzer zijn dan het Franse voorbeeld dat door de PS werd overgenomen", stellen Dirk Van der Maelen, Ferdy Willems en Leen Laenens. "In dat voorstel primeert de symboliek. Het gaat uit van het enkel tarief, bedacht door Tobin zelf. Zoals gebleken uit studiewerk is dit weinig werkbaar: het is immers onmogelijk om een tarief te bepalen dat laag genoeg is om de markt niet te verstoren en tegelijk hoog genoeg is om het gewenste afradende effect te sorteren bij speculatie. Daarom zullen wij uitgaan van de Spahn-variant. Die gaat uit van een dubbel tarief: één zeer laag om de markt niet te verstoren (en toch nog inkomsten te genereren) en één zeer hoog, die zal in werking treden wanneer de koers van een munt buiten haar aanvaardbaar niveau wordt gespeculeerd."

Vander Maelen, Willems en Laenens willen dan in januari 2002 het (eventueel aangepaste) voorstel als wetsvoorstel indienen in de Kamer.

Michiel Maertens (Agalev) dient het in de Senaat in.

Jef Tavernier, fractieleider Agalev
Dirk Vandermaelen, fractieleider SPa

---
Meer informatie:
Agalev Kamerfractie
Tel. 02-549 84 18 Fax 02-549 87 98
e-mail: fractie.kamer@agalev.be