CBS

Investeringen worden uitgesteld tot 2002

De ondernemers in de industrie, delfstoffenwinning en nutssector hebben hun investeringsverwachtingen voor 2001 en 2002 in de loop van het huidige jaar flink bijgesteld. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. Veel ondernemers schuiven voor 2001 geplande investeringen door naar 2002. In het voorjaar werd nog een groei van 19% verwacht voor 2001 ten opzichte van 2000. Dit najaar verwachten de ondernemers niet langer dat hun investeringen in 2001 die van 2000 zullen overtreffen.

Uitstel tot 2002
De negatieve bijstelling van de investeringsverwachtingen voor 2001 gaat gepaard met een gunstige verwachting voor 2002. Dit geldt voor alle bedrijfstakken. Terwijl in het voorjaar nog flinke dalingen voor 2002 werden voorzien, worden nu stijgingen verwacht. Dit wijst op het uitstellen van investeringen die gepland waren voor 2001 naar 2002. Vooralsnog zijn er geen aanwijzingen dat geplande investeringen op grote schaal geannuleerd worden.

Kentering in het najaar
In alle bedrijfstakken hebben de ondernemers dit najaar hun verwachtingen voor de investeringen in 2001 naar beneden omgebogen. Voor de aardolieverwerkende en de metaalindustrie betekent dit een daling van respectievelijk 44 en 30 procent ten opzichte van 2000. Ondernemers in de delfstoffenwinning zien hun investeringen in 2001 met 32 procent dalen. In deze bedrijfstakken waren de ondernemers overigens ook in het voorjaar niet erg optimistisch. De andere industrietakken voorzien ondanks de negatieve bijstellingen nog altijd een groei ten opzichte van 2000.

Optimisme in het voorjaar
In het voorjaar van 2001 waren de ondernemers in de industrie, delfstoffenwinning en nutssector in het algemeen optimistisch over hun investeringen voor 2001. Een uitzondering vormde de aardolieverwerkende industrie die een daling voorzag. In de delfstoffenwinning en de metaalindustrie verwachtte men geen groei, maar ook geen forse daling. Voor 2002 was men daarentegen minder optimistisch en rekende men op dalende investeringen.

Technische toelichting
Investeringen zijn erg gevoelig voor bijstellingen zoals het opschuiven van de datum van oplevering. Ook de economische ontwikkeling in een bedrijfstak kan aanleiding zijn om investeringsprojecten te annuleren of juist versneld uit te voeren. De uitkomsten over de investeringsverwachtingen zijn ontleend aan een steekproefonderzoek dat het CBS dit najaar heeft gehouden bij bedrijven in de nijverheid (exclusief bouwnijverheid). Daarbij is gevraagd naar de totale waarde (in lopende prijzen) van de materiële vaste activa, die in het lopende en komende kalenderjaar in gebruik (zullen) worden genomen, ook door middel van huur en operational lease. Onder andere op dit laatste punt wijkt de in dit onderzoek gehanteerde definitie van de investeringen af van het in de Nationale Rekeningen gebruikte investeringsbegrip.